De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De stemming werd gedrukt door de internationale handelsspanningen en de sterk dalende Turkse lira. Verder werd uitgekeken naar de Amerikaanse inflatiecijfers, die later op de dag worden vrijgegeven.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 568,41 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 799,13 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.
De Europese banken werden van de hand gedaan door de zorgen over de ontwikkelingen in Turkije, waar de lira een nieuw dieptepunt bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA, die een grote blootstelling hebben aan schulden van het land, leverden tot 3,8 procent in. In Amsterdam zakte ING 2,5 procent. ABN AMRO noteerde ex-dividend en zakte 3 procent.
Biotechnologiebedrijf Galapagos (min 2 procent) behoorde eveneens tot de grootste dalers bij de hoofdfondsen na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,6 procent.
Gemalto steeg een fractie. Thales heeft de aanmeldperiode voor het overnamebod op de digitaal beveiliger opnieuw verlengd. Het Franse technologiebedrijf blijft erop vertrouwen dat de overname tegen het einde van dit jaar afgerond kan worden.
De Europese chipbedrijven stonden onder druk na een negatief sectorrapport van Morgan Stanley. In Amsterdam verloren ASML, ASMI en Besi tot 1,3 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics 2,2 procent.
Bij de kleinere bedrijven verloor Basic-Fit 2,9 procent. Morgan Stanley schroefde zijn aanbeveling voor de fitnessketen terug. Accell daalde 0,2 procent. Het fietsenbedrijf heeft de overname van Velosophy, de Nederlandse moederonderneming van bakfietsmerk Babboe, afgerond.
In Dublin daalde Ryanair 0,6 procent. Piloten van de Ierse prijsvechter in Ierland, Duitsland, Zweden, België en Nederland leggen vrijdag het werk neer.
De euro was 1,1459 dollar waard, tegen 1,1572 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 66,42 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs tot 71,53 dollar per vat.