Beurzen lager onder aanvoering techsector

20 nov 2018, 9:10 Zakelijk
damrak opent in het rood
ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag verder omlaag. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood na de negatieve stemming op Wall Street en in Azië. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan, na de zware koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in de min op 514,64 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 695,13 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.

Chipmachinemaker ASML stond bij de hoofdfondsen tussen de grootste verliezers met een min van 2,5 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI zakten rond 2 procent in de MidKap. Betaalbedrijf Adyen, dat grote Amerikaanse technologiebedrijven als klant heeft, was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met een koersverlies van ruim 3 procent.

Levensmiddelenconcern Unilever was de enige stijger in de AEX met een winst van 0,6 procent. Beursintermediair Flow Traders ging aan kop in de MidKap met een plus van 0,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven raakte Lucas Bols meer dan 6 procent kwijt. De drankenproducent heeft in Nederland het afgelopen halfjaar minder jenever en vieux aan de man gebracht en zag de nettowinst met bijna een tiende terugvallen. Houtveredelaar Accsys Technologies bleef onveranderd na een handelsbericht.

In Parijs zette Renault (min 1,6 procent) de daling voort. De Franse automaker verloor een dag eerder al ruim 8 procent na de arrestatie van topman Carlos Ghosn wegens belastingfraude. De Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi hebben aangegeven Ghosn te willen ontslaan.

EasyJet verloor 2 procent in Londen, ondanks dat de Britse prijsvechter het voorbije boekjaar een recordaantal passagiers vervoerde. In Zürich zakte Julius Baer 5,6 procent na een tegenvallende update van de Zwitserse vermogensbeheerder.

De euro was 1,1464 dollar waard, tegen 1,1448 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 56,93 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,6 procent tot 66,37 dollar per vat.