De aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China bleven boven de markt hangen. Daarnaast kregen beleggers opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak zette GrandVision de opmars voort.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 570,92 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 808,03 punten. Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,9 procent.
Bij de middelgrote bedrijven bleef GrandVision (plus 10,3 procent) profiteren van overnamenieuws. Het moederbedrijf van optiekketens als EyeWish en Pearle bevestigde dat investeerder HAL (plus 4,2 procent) in gesprek is over een verkoop van zijn belang van bijna 77 procent in GrandVision aan het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Het aandeel steeg woensdag al 8,8 procent, na mediaberichten over een mogelijke overname.
Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI profiteerden van koopadviezen door KBC Securities en sterke vooruitzichten van de Taiwanese chipmaker TSMC. ASML was koploper in de AEX met een winst van 1,5 procent en in de MidKap won ASMI 0,7 procent. Chipbedrijf Besi, dat een neutraal-advies kreeg van KBC, daalde 0,2 procent. Bij de kleinere bedrijven zakte Sligro 5,5 procent. Het groothandelsbedrijf boekte in het eerste halfjaar aanzienlijk minder winst.
SAP kelderde 7 procent in Frankfurt. Het Duitse softwarebedrijf haalde afgelopen kwartaal minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten binnen. Novartis klom 1,7 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut schroefde zijn financiële verwachtingen op. Richemont zakte 2,2 procent. De Zwitserse producent van luxegoederen had afgelopen kwartaal last van de protesten in Hongkong. De Britse onlinekledingverkoper Asos verloor 14 procent na de derde winstwaarschuwing in acht maanden.
De euro was 1,1234 dollar waard, tegen 1,1229 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 56,62 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 63,62 dollar per vat.