Intertrust in trek op lager Damrak

18 jun 2019, 9:17 Zakelijk
damrak opent met kleine min
ANP

Het aandeel Intertrust was dinsdag in trek op het Damrak na een verhoging van de verwachtingen door de financieel dienstverlener. De algehele stemming op de Europese aandelenbeurzen was licht negatief. De ogen bleven gericht op de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast bleef de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China de gemoederen bezighouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de min op 549,72 punten. De MidKap daalde ook 0,5 procent, tot 763,47 punten. De beursgraadmeter in Frankfurt verloor 0,7 procent. Londen en Parijs bleven vrijwel vlak.

Intertrust was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven met een winst van bijna 5 procent. De financieel dienstverlener schroeft zijn verwachtingen voor de middellange termijn op na de overname van Viteos. Intertrust legde 330 miljoen dollar op tafel voor de Amerikaanse branchegenoot. De overname is al afgerond en is gefinancierd met eigen geld en een nieuwe lening van 150 miljoen dollar.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak stond chipmachinemaker ASML onderaan met een min van 2 procent na een waarschuwing van het Duitse chipbedrijf Siltronic (min 10 procent). Ook de andere Europese chipbedrijven stonden onder druk. ASMI en Besi zakten 1,7 en 3,2 procent. Infineon zakte 4,9 procent in Frankfurt en STMicroelectronics verloor 2,6 procent in Parijs.

ForFarmers daalde 0,6 procent bij de kleinere bedrijven. Het voederbedrijf stopt met de productie in Helmond. De ingreep is onderdeel van een eerder aangekondigde bezuinigingsronde waarbij het bedrijf tegen 2021 circa 10 miljoen euro wil besparen.

In Frankfurt zette Lufthansa (min 3,7 procent) de daling voort na een reeks adviesverlagingen. De Duitse luchtvaartmaatschappij zakte maandag al bijna 12 procent na een winstalarm.

De euro was 1,1238 dollar waard, tegen 1,1230 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 51,66 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 60,55 dollar per vat.