De aandelenbeurs in Amsterdam toonde woensdag wat herstel na de zware verliezen in de afgelopen handelsdagen. Ook de andere Europese beurzen veerden weer wat op. Koopjesjagers lijken hun slag te slaan na de recente uitverkoop op de markten. Op het Damrak werd ABN AMRO lager gezet na publicatie van de resultaten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 530,26 punten na de koersval van 3 procent een dag eerder. De MidKap klom 0,6 procent tot 805,11 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent vooruit.
ABN AMRO behaalde in het vierde kwartaal fors meer winst, mede dankzij kostenbesparingen en de verder aantrekkende economie. Volgens analisten van Morgan Stanley is de bank echter minder scheutig met het dividend. KBC Securities is wel te spreken over de resultaten en verhoogde het advies. Het aandeel was desondanks de grootste daler in de hoofdindex met een min van 2 procent.
Sterkste stijgers in de AEX waren biotechnologiebedrijf Galapagos en kabel- en telecomconcern Altice met winsten van 2,6 en 2,3 procent. In de MidKap gingen voedingsbedrijf Wessanen en bouwer BAM aan kop met plussen van 2,5 en 2,1 procent. Beursintermediair Flow Traders was de grootste daler met een min van 1,8 procent na de opvallende koerswinst van 10,7 procent een dag eerder.
Bij de kleinere bedrijven maakte Fagron een koerssprong van 9 procent. De toeleverancier aan apotheken zag de omzet vorig jaar groeien en boekte weer winst na het verlies een jaar eerder.
In Kopenhagen zakte de Deense bierbrouwer Carlsberg 3,1 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero beleefde afgelopen jaar een heuse groeispurt en steeg 4,2 procent in Frankfurt. Branchegenoot Takeaway.com dikte 1,5 procent aan in Amsterdam.
Rio Tinto won 0,2 procent in Londen. De mijnbouwer gaat zijn aandeelhouders belonen met een recorddividend, na sterke prestaties in 2017. Ook gaat het meer eigen aandelen inkopen. In Parijs daalde Sanofi 0,3 procent. Het Franse farmacieconcern, dat de afgelopen weken miljarden spendeerde aan buitenlandse overnames, behaalde afgelopen kwartaal minder omzet.
De euro bleef onveranderd 1,2375 dollar. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,2 procent duurder op 63,50 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 67,07 dollar per vat.