De aandelenbeurs in Amsterdam bleef woensdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine koersuitslagen zien. Alle ogen zijn gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die na sluiting van de Europese markten waarschijnlijk de rente gaat verhogen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 494,07 punten. De MidKap daalde een fractie tot 650,31 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent.
De hoofdindex in Milaan klom 1,5 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. Italië en de Europese Commissie zouden een ,,informeel akkoord'' hebben bereikt over de Italiaanse staatsbegroting voor 2019. Brussel keurde de Italiaanse ontwerpbegroting in oktober af. Rome kwam vorige week met een aangepast voorstel, waarin het begrotingstekort lager uitvalt.
Chipmachinemaker ASML was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,5 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize ging aan kop met een winst van 1,5 procent. In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een min van 2,4 procent. Metalenspecialist AMG stond bovenaan met een plus van 2,4 procent.
Boskalis verloor 0,7 procent. De maritiem dienstverlener heeft de voorlopige aanbesteding voor het uitdiepen van de Elbe bij het Duitse Cuxhaven gewonnen. PostNL daalde 0,8 procent. Het postbedrijf wil Herna Verhagen herbenoemen als topvrouw. Daarnaast verlaagde de Amerikaanse concurrent FedEx de winstverwachting vanwege minder vraag in Europa. Deutsche Post zakte 4,8 procent in Frankfurt.
GlaxoSmithKline (GSK) dikte 6,5 procent aan in Londen. De Britse farmaceut en zijn Amerikaanse concurrent Pfizer brengen hun divisies voor consumentengezondheid bijeen in een nieuw bedrijf. In Frankfurt kelderde Ceconomy 15 procent. Het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn maakt zich op voor een lastig jaar en schrapt het dividend.
De euro was 1,1401 dollar waard, tegen 1,1363 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden wat op na de recente sterke daling. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 46,36 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,6 procent tot 56,60 dollar per vat.