De Volksbank gaat reorganiseren. Bij het financiële concern achter merken als SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen verdwijnen de komende drie jaar 400 tot 500 banen, ruim een tiende van het personeel dat nu werkzaam is bij de bank. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Tegelijkertijd geeft de bank aan dat er volgens de nieuwe strategie op termijn ook banen zullen ontstaan, waar nieuwe medewerkers voor worden aangetrokken.
Hoe de nu aangekondigde reorganisatie precies wordt ingevuld, is overigens nog niet bekend. De Volksbank kwam met de aankondiging na een moeilijk coronajaar, waarin bovendien sprake was veel onrust rond het ontslag van financieel directeur Pieter Veuger. Die was slechts een aantal maanden in dienst. Later vertrok ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers. De recent aangetreden nieuwe topman Martijn Gribnau wilde vrijdag inhoudelijk niets zeggen over de kwesties.
De problemen bij de Volksbank liggen gevoelig, omdat de bank nog altijd in staatshanden is. De hele affaire kan ook nog een staartje krijgen. Veuger stapte namelijk naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Komende week wordt de uitspraak verwacht. De Volksbank wacht ook nog op de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de dynamiek in de directie en de interactie met de raad van commissarissen.
Als onderdeel van de nieuwe strategie breidt de Volksbank ook zijn dienstverlening aan kleinzakelijke ondernemers uit, en er wordt gekeken om meer financiële producten van derden aan de man te brengen. Dat wordt al gedaan met hypotheken en verzekeringen, maar Gribnau ziet meer kansen. Het is daarnaast de bedoeling dat SNS meer jongeren gaat aanspreken en met RegioBank wil het concern de lokale aanwezigheid verspreid over land verbreden.
Met deze plannen kiest de Volksbank er duidelijk voor om verder te gaan op de maatschappelijke koers die al was ingezet. Gribnau wil vooral beoordeeld worden op scores die klanten aan de bank geven. Maar tegelijkertijd moeten de resultaten ook omhoog. Hij streeft naar een "passend rendement" voor de aandeelhouder en denkt de overheid met deze koers op termijn meer opties te geven voor een besluit over de toekomst van de bank.
De Volksbank zag de winst vorig jaar met 37 procent kelderen tot 174 miljoen euro. Een deel van de winstval komt voor rekening van de reorganisatie, waarvoor de bank 45 miljoen euro opzij zette. Ook moest de bank een voorziening nemen van tientallen miljoenen voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Voor dit jaar rekent de Volksbank op een lagere winst. Dat komt deels door lagere rente-inkomsten van hypotheken. De bank benadrukt daarbij dat door de coronacrisis nog veel onzeker is.