De Europese beurzen stonden vrijdag diep in het rood. De handelsvrees stak de kop weer op nadat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen aankondigde op Chinese goederen. Trump verbreekt daarmee de wapenstilstand die beide landen hadden gesloten in de handelsstrijd. Peking liet weten tegenmaatregelen te nemen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,3 procent in de min op 559,54 punten. De MidKap zakte 2 procent tot 823,79 punten. Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 2,6 procent in.
Vooral bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsperikelen, zoals de staalproducenten en chipbedrijven, werden van de hand gedaan. In Londen zakte mijnbouwer Antofagasta 6,1 procent en in Zürich kelderde chiptoeleverancier AMS 10,5 procent.
Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een verlies van 5,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML zakten 4,9 en 4,1 procent. Unibail-Rodamco-Westfield (plus 2 procent) en KPN (plus 0,3 procent) waren de enige stijgers.
In de MidKap stonden metalenspecialist AMG en chipbedrijf Besi onderaan met minnen van 5,8 en 4,6 procent. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was de sterkste stijger met een plus van 1,9 procent. Altice Europe won 1,4 procent, na een adviesverhoging door Kempen. Het kabel- en telecomconcern won een dag eerder al bijna 24 procent na goed ontvangen resultaten.
Bij de kleinere bedrijven kelderde Brunel 17,7 procent, na een adviesverlaging door KBC Securities. De detacheerder sloot het tweede kwartaal af met rode cijfers.
Crédit Agricole verloor 4,2 procent in Parijs. De Franse bank zag de kwartaalwinst dalen. In Londen zakte Royal Bank of Scotland (RBS) 6 procent. De Britse bank boekte fors meer winst, maar waarschuwde voor meer uitdagingen in de toekomst door economische en politieke onzekerheid vanwege de brexit.
De euro was 1,1096 dollar waard, tegen 1,1063 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na zware val op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 54,95 dollar. Brentolie steeg 2,3 procent in prijs tot 61,86 dollar per vat.