Het aandeel DSM werd dinsdag hoger gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de resultaten van het speciaalchemieconcern, dat in het laatste kwartaal van 2020 een stuk minder last had van de coronacrisis. De Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Het optimisme over het economische herstel van de coronacrisis stuwde de beursgraadmeters in de afgelopen weken al tot nieuwe hoogtepunten. Daarnaast werd uitgekeken naar de economische cijfers van de eurozone over het vierde kwartaal, die later op de dag verschijnen.
DSM (plus 2 procent) was koploper bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern zag zijn materialentak weer groeien in het afgelopen kwartaal doordat de vraag uit de auto-industrie een sterk herstel liet zien. In het tweede en derde kwartaal liepen de verkopen bij het onderdeel nog flink terug. Bij de verkopen van voedingsingrediënten was in de afgelopen periode sprake van tegenwind door negatieve wisselkoerseffecten. Voor 2021 rekent het bedrijf op winstgroei, mede door het herstel van de materialentak.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 686,41 punten. De hoofdindex kroop daarmee verder richting de 700 puntengrens, die voor het laatst tijdens de internetzeepbel in 2000 werd bereikt. De MidKap klom 0,3 procent tot 1016,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vrijwel vlak. Londen won 0,3 procent.
Techinvesteerder Prosus sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,4 procent. Bierbrouwer Heineken kampte met een adviesverlaging door Oddo BHF en daalde 0,3 procent. Bij de middelgrote bedrijven verloor Air France-KLM 0,3 procent tot 4,91 euro. Analisten van Bernstein schroefden hun aanbeveling voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie terug en verlaagden het koersdoel naar 1 euro.
BHP daalde 1 procent in Londen. De Brits-Australische mijnbouwer boekte in de afgelopen zes maanden fors meer winst dankzij de gestegen prijzen voor ijzererts. Wel had het bedrijf last van een handelsruzie tussen Australië en China, waardoor de vraag van Chinese staalbedrijven wegviel. Glencore klom 2 procent in Londen. De Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer presteerde in de tweede jaarhelft beter dan verwacht en gaat weer dividend uitkeren.
De euro was 1,2141 dollar waard, tegenover 1,2137 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 60,08 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 63,44 dollar.