De belangrijke chemische en farmaceutische sector in Duitsland schroeft de productie terug omdat honderden bedrijven in de sector worden getroffen door de hoge energieprijzen. De Duitse Vereniging voor de Chemische Industrie (VCI), waar ook de grote Duitse chemieproducent BASF lid van is, verwacht dat de productie in de sector dit jaar met 5,5 procent zal krimpen.
Vooral de chemische en farmaceutische industrie, met meer dan 473.000 medewerkers, wordt getroffen door de energiecrisis in Duitsland, die is ontstaan doordat Rusland de gastoevoer aan het land steeds verder heeft verminderd. Volgens de VCI is de sector de grootste gasverbruiker van Duitsland, met een verbruik van 15 procent van al het beschikbare aardgas in het land. De sector heeft gas nodig als energiebron en als grondstof voor verdere verwerking van producten zoals kunststoffen, geneesmiddelen en meststoffen.
Volgens VCI-voorzitter Christian Kullmann zal de chemische productie alleen al dit jaar met maar liefst 8,5 procent dalen. "De productie terugdringen is een eerste stap. Als bepaalde processen volledig moeten worden stilgelegd, starten ze misschien nooit meer op", waarschuwde de voorzitter.
In het tweede kwartaal van het jaar daalde de productie in de Duitse chemische en farmaceutische industrie met 6,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De omzet groeide daarentegen met 3,4 procent, tot bijna 65 miljard euro, door de sterk gestegen prijzen van chemische producten en geneesmiddelen.
Of ook Nederlandse chemiebedrijven hun productie verminderen als gevolg van de hoge energiekosten kon een woordvoerder van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) desgevraagd niet zeggen. "Over die gegevens beschikken wij niet. Dus los van de gevallen die in de media bekend zijn kunnen we daar geen uitspraken over doen."
De Noorse kunstmestproducent Yara maakte onlangs bekend de productie op een lager niveau te hebben gezet in de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil. Daarnaast hebben vooral metaalbedrijven in Nederland de productie verminderd vanwege de hoge gasprijzen. Zo legde aluminiumfabriek Aldel de productie van de fabriek bij Delfzijl tijdelijk stil en besloot Nyrstar zijn zinksmelterij in het Noord-Brabantse Budel op de waakvlamstand te zetten.