'Economie herstelt snel, maar ook risico op bubbel op beurs'

02 jun 2021, 11:40 Zakelijk
economie herstelt snel maar ook risico op bubbel op beurs
ANP
De wereldeconomie lijkt sneller te herstellen dan gedacht en de vooruitzichten voor de Nederlandse economie zien er goed uit, heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Maar door dit optimisme is er ook een risico van bubbelvorming op de aandelenmarkten, zo benadrukte topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die ook was uitgenodigd voor de bijeenkomst.
Knot toonde zich positief over de stand van de economie, ondanks de historisch grote economische krimp vorig jaar. Hij denkt dat naarmate de contactbeperkende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd, het economisch herstel in de tweede helft van dit jaar behoorlijk zal versnellen. Knot gaf ook aan dat na het derde kwartaal het punt is bereikt waarop de coronasteun weer moet worden afgebouwd en de markt weer zijn werk moet doen.
Van Geest opperde zelfs dat er zomaar een soort 'roaring twenties' aan kunnen komen, als mensen straks massaal al het geld gaan uitgeven dat ze door de coronapandemie niet hebben besteed maar hebben opgespaard. Ze waarschuwde wel voor het risico van een stevige correctie op de aandelenmarkten, waar de koersen nu al een hele tijd flink oplopen. Want de kans dat er een bubbel ontstaat op de markten is volgens Van Geest doorgaans groter als er ook echt een reden voor optimisme is.
Zo'n correctie zou bijvoorbeeld kunnen plaatsvinden als de rentes plots hard gaan oplopen. Want juist de lage rentes van nu dragen bij aan de hoge waarderingen van aandelen, legt Van Geest uit. Volgens Knot ligt het niet voor de hand dat de rentes opeens flink gaan stijgen. Zolang de inflatie onder de daarvoor geldende doelstelling blijft, voorziet hij geen fundamenteel ander rentebeeld. Hij rekent wel op licht hogere rentes, omdat de inflatieverwachtingen volgens hem licht aan het oplopen zijn.
Maar ook bij DNB vindt men het belangrijk om voorbereid te zijn op onvoorziene ontwikkelingen. Zo kondigde de centrale bank onlangs aan met ingang van volgend jaar alsnog strengere hypotheekregels in te voeren voor banken. De woningmarkt, waar sprake is van een huizentekort en sterk stijgende huizenprijzen, dreigt vast te lopen, aldus Knot. Volgens hem bestaat in deze oververhitte situatie de kans dat zich plots een prijscorrectie voordoet. Hierdoor zouden veel huizen 'onder water kunnen komen te staan' en dat zou een risico zijn voor het financiële systeem van Nederland.
De roaring twenties is een bekende omschrijving voor de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen ging het onder meer in de Verenigde Staten economisch erg goed en er heerste veel optimisme. De stemming sloeg om bij de beurscrash van 1929 toen een zeepbel knapte en de aandelenkoersen op de beurs in New York op 24 oktober van dat jaar, ook wel bekend als Zwarte Donderdag, volledig inzakten. Dat was het begin van de Grote Depressie, oftewel de crisis van de jaren dertig.