De economische bedrijvigheid in de eurozone is in mei verder toegenomen, nu de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden. Met name in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en toerisme, gaan de zaken aanzienlijk beter, meldde de Britse marktonderzoeker Markit.
De samengestelde inkoopmanagersindex van industrie en diensten, die de economische activiteit in het eurogebied weerspiegelt, komt volgens Markit op basis van voorlopige cijfers uit op een stand van 56,9 tegen 53,8 in april. Dat is het hoogste niveau in 39 maanden. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.
In de dienstensector werd een indexstand gemeten van 55,1, het hoogste punt in 35 maanden. Die sector profiteert nu de horeca en de detailhandel steeds verder openen en de reisbeperkingen worden afgebouwd, wat de vraag naar diensten stuwt. Daardoor neemt ook de vraag naar personeel in die sector toe.
Ook de industrie in het eurogebied blijft zeer goed draaien, zegt Markit. Daar blijven de nieuwe orders op een heel hoog niveau liggen, al blijft de industrie wel kampen met toeleveringsproblemen, waaronder bij computerchips. Die problematiek zorgt volgens Markit voor enige tegenwind bij de productie in de industrie.
In het Verenigd Koninkrijk trekt de economische activiteit eveneens steeds harder aan, zegt Markit. Zowel de Britse industrie als dienstensector laat in mei een sterkere vooruitgang zien.
ING-econoom Bert Colijn zegt dat het tweede kwartaal van dit jaar waarschijnlijk een stevige groei voor de economie van het eurogebied zal laten zien, na twee kwartalen met krimp. De groei wordt gestuwd door de heropening van de economie en sterke consumentenvraag, aldus Colijn. Wel neemt de inflatiedruk steeds verder toe door de tekorten in de industrie en de sterke vraag.