Eneco gaat ook dynamische energiecontracten aanbieden

04 sep 2023, 7:49 Zakelijk
eneco gaat ook dynamische energiecontracten aanbieden
ANP

Eneco gaat als eerste van de grote energiebedrijven in Nederland ook dynamische energiecontracten aanbieden. Daarbij betalen klanten tarieven gebaseerd op de actuele uurprijzen voor stroom en de dagprijs voor gas. Die prijzen kunnen namelijk erg verschillen afhankelijk van hoe groot de vraag naar energie op een bepaald moment is.

Volgens Eneco krijgen huishoudens zo meer controle over hun energiekosten, want dan kun je bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten of een elektrische fiets opladen als de stroomprijs erg laag ligt.

Het gaat om een uitbreiding van de keuzemogelijkheden voor consumenten, want vaste en variabele contracten blijven ook gewoon bestaan bij Eneco. De dynamische optie is nu al beschikbaar voor consumenten zonder zonnepanelen. Mensen die zonnepanelen hebben kunnen waarschijnlijk pas in oktober een dergelijk contract afsluiten. Volgens Eneco zijn hiervoor namelijk nog een paar aanpassingen in de systemen nodig.

Eneco is niet de eerste elektriciteitsleverancier die inspeelt op de sterk schommelende stroomprijzen. Eerder dit jaar meldde de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) dat huishoudens in steeds grotere aantallen overstapten op dynamische energiecontracten. Zeker 300.000 huishoudens en kleine bedrijven hadden volgens die organisatie in februari al zo'n contract, op een totaal van ruim 7 miljoen gasaansluitingen.

Budget Energie biedt vanaf maandag ook dynamische contracten aan, meldt moederbedrijf Budget Thuis. Ook aan klanten met zonnepanelen. "Elk huishouden heeft andere behoeften en daar spelen we op in", stelt topvrouw Caroline Princen.

Het inmiddels demissionaire kabinet liet in juni weten te werken aan een nieuwe energiewet. In het voorstel staat onder meer dat energiebedrijven met meer dan 200.000 klanten dynamische contracten moeten aanbieden. Essent kijkt vooral om deze reden naar het aanbieden van dynamische contracten die uiterlijk in 2025 beschikbaar moeten zijn, geeft een woordvoerster aan. Dochterbedrijf Vandebron heeft dit soort contracten volgens haar al.

Concurrent Vattenfall biedt op dit moment geen dynamische contracten aan. De energiemaatschappij laat weten onderzoek te doen naar verschillende vormen van dynamische contracten. "Aan de ene kant een contract waarbij prijzen per uur kunnen verschillen, aan de andere kant het variabel contract waarbij de tarieven om de drie maanden wijzigen. Daar tussenin zijn variaties mogelijk", zegt een woordvoerder.