Warmtenet-klanten van Eneco gaan volgend jaar ondanks het prijsplafond iets meer betalen voor hun energie. De energiemaatschappij verdubbelt de variabele tarieven, maar door de overheidsmaatregelen blijft de daadwerkelijke verhoging beperkt tot gemiddeld zo’n 15 euro per maand.
Klanten die meer dan 37 gigajoule per jaar verbruiken, gaan over dat verbruik boven het prijsplafond wel het flink verhoogde tarief van ruim 90 euro per gigajoule betalen. Voor het verbruik onder het plafond gaat een tarief van zo’n 47 euro gelden. Eneco verwacht dat ongeveer 85 procent van zijn klanten onder het prijsplafond blijft. Het gemiddeld verbruik bij Eneco is 28 gigajoule.
Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Volgens Eneco zijn ook de kosten daarvan flink gestegen door de opgelopen gas- en elektriciteitsprijzen. De maatschappij stelt de tarieven één keer per jaar vast, waardoor klanten dit jaar nog niets merkten van de flink gestegen kosten van energie door de oorlog in Oekraïne.
Klanten met een aansluiting op het warmtenet kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen. Eneco zegt met deze verhogingen daaronder te blijven.
Ook Vattenfall voerde een flinke verhoging van 94 procent door voor de warmtenet-tarieven, tot 76,45 euro per gigajoule. Ook hier gaat deze prijs alleen gelden voor klanten die met hun verbruik boven het prijsplafond uitkomen.