Energiebureau IEA: Rusland schuldig aan hoge Europese gasprijs

12 jan 2022, 15:49 Zakelijk
energiebureau iea rusland schuldig aan hoge europese gasprijs
ANP
Rusland is schuldig aan de hoge Europese gasprijzen omdat het land de aanvoer van gas naar Europa niet verder verhoogt, terwijl dat wel zou kunnen. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gezegd. Door de hoge gasprijzen lopen Europese economieën schade op, bijvoorbeeld omdat huishoudens en bedrijven veel meer geld kwijt zijn aan energiekosten.
Volgens IEA-directeur Fatih Birol kan Rusland de gasleveringen aan Europa met een derde verhogen ten opzichte van de huidige niveaus. "Er is grote krapte in de Europese gasmarkt door het gedrag van Rusland", aldus Birol. Hij stelt dat het huidige lage niveau van de gasreserves in de Europese Unie grotendeels te wijten is aan het Russische staatsgasconcern Gazprom. Gazprom heeft altijd gezegd zich te houden aan zijn leveringsverplichtingen richting Europa.
Birol stelt dat de Russische gasleveringen aan Europa in het vierde kwartaal een kwart lager lagen dan een jaar eerder. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van Europa. "Europa heeft als geheel onvoldoende aandacht besteed aan de cruciale rol van gasopslag bij de veiligheid van zijn gasleveringen." Hij vindt dat Europese landen bepaalde minimumnormen moet hanteren bij het aanhouden van gasreserves.
De Europese gasprijs wordt ook gestuwd door de spanningen tussen Moskou en de westerse landen over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Overigens is de gasprijs de afgelopen tijd wel wat gedaald omdat er meer tankers met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit de Verenigde Staten op weg zijn naar Europa.
Analisten van de Amerikaanse bank Citigroup schrijven in een onderzoek dat Europa dit jaar te maken kan krijgen met de hoogste energierekening in tien jaar door de sterk gestegen gas- en stroomprijzen. De bank denkt dat die rekening kan uitkomen op omgerekend 875 miljard euro. Die energierekening bedroeg vorig jaar meer dan 260 miljard euro, aldus Citigroup.
Citigroup stelt dat aardgas in ongeveer een kwart van de Europese energiebehoefte voorziet. Omdat gas veel wordt gebruikt in energiecentrales stijgt ook de stroomprijs. Verschillende Europese overheden, waaronder Nederland, hebben al maatregelen aangekondigd om huishoudens te helpen bij de sterk stijgende energieprijzen.