De Europese Unie heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beslag gelegd op ruim 200 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank. Dat komt naar voren uit de meest recente cijfers. Daarin zijn ook bevroren tegoeden ter waarde van ruim 24 miljard euro van bijna 1500 Russische privépersonen, bedrijven, bewegingen en organisaties meegenomen.
Dat laatste bedrag had hoger kunnen zijn, maar de EU heeft moeite met het vinden en bevriezen van deze Russische tegoeden. Het landenblok heeft geprobeerd om het ontduiken van EU-sancties richting Rusland en Russen strafbaar te stellen, waardoor het bevriezen van tegoeden makkelijker zou worden. Daarvoor moet de lijst van strafbare feiten, waar onder meer witwassen van geld en corruptie op staan, worden uitgebreid.
De sancties van de EU hebben ook de export van honderden soorten goederen en technologieën beperkt, wat een belangrijke inkomstenbron is voor Rusland. Lidstaten onderzoeken nu nog manieren waarop het losgeweekte geld ingezet kan worden ten behoeve van de wederopbouw van Oekraïne. Tot die mogelijkheden behoort het beleggen van dit geld, waarna de opbrengsten gebruikt kunnen worden.
De EU en haar bondgenoten hebben herhaaldelijk aangegeven dat Rusland moet betalen voor de schade die het land in Oekraïne heeft aangericht. Die oproep klonk vorige week opnieuw tijdens de G7-top in Japan, waar zeven rijke industrielanden en de EU bijeenkwamen.