EU verdeeld over aanpak handelsoverleg met VS

23 sep 2021, 14:51 Zakelijk
eu verdeeld over aanpak handelsoverleg met vs
ANP

De Europese Commissie is in gesprek met de lidstaten over de "beste aanpak" van de (handels)relatie met de Verenigde Staten, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft nog geen besluit genomen over deelname aan een handelstop volgende week in het Amerikaanse Pittsburgh. Volgens EU-bronnen is de commissie, net als de lidstaten, onderling verdeeld over de te volgen strategie, nu president Joe Biden zonder overleg met de EU een defensiepact met Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten.

Een aantal landen waaronder Nederland zou de openingszitting van de in juni opgezette Handel en Technologie Raad (TTC) gewoon willen laten doorgaan. Vrijdag vergaderen de EU-ambassadeurs over de kwestie, nadat de zaak woensdag van de agenda was verwijderd. Met name Frankrijk is witheet over het afgesloten AUSUK-defensiepact waardoor het EU-land een miljardencontract voor onderzeeboten misliep. De ruzie tussen Frankrijk en de VS is inmiddels gesust, na een gesprek tussen Biden en president Emmanuel Macron. Maar de EU is ook door andere gebeurtenissen, zoals de chaotische terugtrekking uit Afghanistan, geschrokken van het solistische gedrag van Amerika.

De twee economische handelsmachten hadden op een top in Brussel met Biden afgesproken de handels- en investeringsbanden aan te trekken en te onderhandelen over nieuwe regels en standaarden. Daartoe werd de TTC opgericht. De openingszitting staat gepland voor 29 september in Pittsburgh. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, handelsminister Gina Raimondo en handelsgezant Katherine Tai ontvangen vicevoorzitters Margrethe Vestager (Mededingingszaken) en Valdis Dombrovskis (Handel) van de Europese Commissie.

In de TTC zitten tien werkgroepen waarin onder meer wordt onderhandeld over technologische samenwerking, het moderniseren van standaarden, het screenen van buitenlandse investeringen en exportcontroles. Volgens ingewijden hebben de twee economische grootmachten de afgelopen weken al verscheidene afspraken kunnen maken, en een akkoord bereikt over normen voor kunstmatige intelligentie. Dit zou dan worden bekendgemaakt in Pittsburgh.