De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben zondagnacht in Brussel een principeakkoord bereikt over het terugdringen van afval en verspilling. De lidstaten krijgen voor het verkleinen van de afvalberg bindende doelstellingen voor 2025, 2030 en 2035. Over het recyclen van verpakkingsmateriaal zijn ook afspraken gemaakt.
De EU-lidstaten stellen zich hiermee verplichte doelen rond hergebruik, recycling, afvalstort en het beter beheren van afvalstromen, aldus Siim Kiisler, milieuminister van tijdelijk EU-voorzitter Estland. ,,Dit zal de omslag naar een kringloopeconomie versnellen.’’ Hij sprak van een ,,uitgebalanceerd compromis’’.
Een belangrijk akkoord dat het storten en verbranden van afval sterk zal terugdringen, reageerde EU-milieucommissaris Karmenu Vella. Het nieuwe doel voor plastic verpakkingen in 2030 zal volgens hem enorm bijdragen aan het verminderen van de vervuiling van de zeeën.
GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout had gehoopt op meer ambitie, maar het belang van deze deal moet volgens hem niet worden onderschat. ,,Nu is het zaak om naast de afvalkant van de circulaire economie ook de productiekant aan te pakken. Ons huidige lineaire economische model waarin we telkens nieuwe grondstoffen winnen om ze vervolgens weg te gooien alsof het niets is, is onhoudbaar. Nooit eerder is zo duidelijk in EU-wetgeving vastgelegd dat we daar vanaf moeten."
Volgens GroenLinks doet Nederland het relatief goed op het gebied van de circulaire economie en zal de nieuwe afvalwetgeving niet tot ingrijpende veranderingen in ons land leiden.
De Europese instellingen onderhandelden sinds mei over de herziening van richtlijnen rond afvalverwerking en recycling. De formele goedkeuring wordt in het eerste kwartaal verwacht.