Europees gas weer duurder na zorgen om levering uit Rusland

12 mei 2022, 9:09 Zakelijk
europees gas weer duurder na zorgen om levering uit rusland
ANP

De prijs van Europees gas is donderdag weer flink gestegen. Zorgen om de levering van Russisch gas via Oekraïne leidden tot een prijsstijging op de toonaangevende gasbeurs van Amsterdam. Rond 13.00 uur was een megawattuur gas 107,50 euro waard, ruim 14 procent meer dan een dag eerder.

Oorzaak van de zorgen is een verder oplopende ruzie tussen Rusland en de Oekraïense gasnetbeheerder. Die gaf aan dat er nog minder Russisch gas door pijplijnen over Oekraïens grondgebied gaat lopen. Woensdag weigerde Oekraïne Russisch gas toe te laten via een van de twee belangrijkste entreepunten. De netbeheerder stelde dat het overmacht was, omdat hij geen controle kon uitoefenen op belangrijke infrastructuur door de oorlog in het land. Russische troepen in Oekraïne zouden bovendien illegaal gas aftappen.

Gazprom liet toen al weten niet al het gas om te kunnen leiden. Het Russische staatsgasbedrijf vervoerde donderdag echter ook minder gas dan een dag eerder via het andere entreepunt. Dat was ook te merken in Slowakije waar minder Russisch gas Europa binnenkwam. De gasstroom vanuit Rusland naar Polen ligt al enkele weken stil. De stroom naar Duitsland via de Nord Stream-pijplijn is stabiel.

De Europese Commissie liet ondertussen weten dat de gastoevoer niet in gevaar was. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie legde de schuld voor de onderbreking bij Rusland, net als Oekraïne deed. "De huidige situatie is duidelijk het gevolg van acties van Rusland", aldus een woordvoerder van de commissie. "Oekraïne is al jaren een betrouwbare doorvoerpartner."

Gazprom nam ondertussen stappen tegen Gazprom Germania, dat door Duitsland tijdelijk is overgenomen, en Wingas. Dat laatste bedrijf is ook een Duitse gasleverancier van Gazprom. Met beide bedrijven mogen Russen geen zaken meer doen. Wat de gevolgen voor de gasleveringen zijn, werd niet direct duidelijk.

De Russische stap lijkt een antwoord op de vele sancties die door het Westen aan Rusland zijn opgelegd. Een woordvoerster van de Duitse minister van Economische Zaken laat weten de "aankondigingen te evalueren". Volgens haar is er nog geen probleem met de leveringszekerheid, maar wordt die wel continu in de gaten gehouden.

Ook een in Londen gevestigde handelstak van Gazprom stond op de lijst met gestrafte ondernemingen. Dat kan gevolgen hebben voor de handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng).