De Europese beurzen hebben donderdag positief gereageerd op de keuze van de Europese Centrale Bank (ECB) om het opkoopbeleid af te bouwen. Alle grote indices sloten de dag met winst af. De euro verloor na het nieuws juist ruim 1 procent in waarde ten opzichte van de dollar. Beleggers verwerkten verder onder meer geruchten over extra Amerikaanse importheffingen voor Chinese goederen.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent hoger op 567,53 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 807,46 punten. De beurs in Londen ging 0,8 procent omhoog, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,7 procent.
De ECB vergaderde donderdag in de Letse hoofdstad Riga. De centrale bank gaf aan het omvangrijke opkoopbeleid nog dit jaar te willen afbouwen. Vanaf oktober wordt het bedrag dat in de economie wordt gepompt gehalveerd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro per maand. Volgend jaar stopt de ECB helemaal met het opkopen van leningen. De rentetarieven bleven wel gehandhaafd op hun historisch lage niveaus.
De beslissing van de ECB had zijn weerslag op de euro. Die leverde flink in en was 1,1635 dollar waard. Woensdag was dat nog 1,1783 dollar en in de ochtendhandel was de euro juist duurder geworden.
Grootste daler in de AEX was informatieleverancier RELX met een verlies van 2,2 procent na een adviesverlaging door UBS. Olie- en gasbedrijf Shell was met een plus van 2,6 procent de koploper.
Unilever zakte 1,7 procent. Het levensmiddelenconcern waarschuwde dat de omzetgroei in de eerste jaarhelft waarschijnlijk onder de bandbreedte van 3 tot 5 procent zal uitkomen. Dat komt onder meer door de negatieve effecten van stakingen in Brazilië. Ook raakt het bedrijf waarschijnlijk zijn notering in de belangrijke Londense FTSE 100-index kwijt.
Op de lokale markt zakte Adyen 3,7 procent tot 438 euro. Het fintechbedrijf beleefde woensdag een spetterende eerste handelsdag. De aandelen waren zo in trek dat de beurskoers meteen bijna verdubbelde.
In Londen won Rolls-Royce verder 6,5 procent. De Britse bouwer van vliegtuig- en scheepsmotoren schrapt 4600 banen om kosten te besparen. Volkswagen noteerde 1,6 procent hoger in Frankfurt. De autobouwer is in Duitsland akkoord gegaan met een megaboete ter waarde van 1 miljard euro vanwege het sjoemelsoftwareschandaal.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 66,47 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 75,97 dollar per vat.