De Europese Commissie wil brievenbusfirma's in de EU "de duimschroeven gaan aandraaien", aldus commissaris Paolo Gentiloni (Economische Zaken). Het dagelijks EU-bestuur hoopt ze te kunnen aanpakken door ze door te lichten op hun activiteiten "zodat hun misbruik gemakkelijker is op te sporen". Hij zegt dat zijn voorstel niet specifiek op een of meerdere landen is gericht. In Nederland zitten duizenden brievenbusfirma's die niet of nauwelijks belasting betalen.
Brussel richt zijn pijlen op "legehulsbedrijven die veel inkomen van buiten krijgen of naar een ander land doorsluizen, met weinig personeel of management dat is uitbesteed, en met een passief inkomen". Dat laatste betekent dat het bedrijf weinig moeite hoeft te doen om geld te verdienen, zoals met het innen van royalty's, huur- of andere opbrengsten uit onroerend goed of langlopende beleggingen.
Bedrijven die aan deze "objectieve indicatoren" voldoen moeten inzicht gaan geven in hun activiteiten en bewijzen dat ze geen doorsluisfunctie hebben. Doen ze dit niet, dan hangt ze een miljoenenboete boven het hoofd. "Ons voorstel zal nationale belastingdiensten helpen bedrijven op te sporen die alleen op papier bestaan", stelt Gentiloni.
Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de Belastingcommissie van het Europees Parlement, reageert verheugd op het voorstel. Volgens hem telt Nederland meer dan 12.400 brievenbusfirma's en stroomt een bedrag ter waarde van zo'n vijf keer de Nederlandse economie door deze legehulsbedrijven. "Veel van dat geld heeft belastingontwijkings- en witwasdoeleinden. Het is tijd voor een grote schoonmaak."
Volgens een woordvoerder van Oxfam "zal dit initiatief het probleem niet oplossen. Financiële diensten zijn bovendien uitgezonderd." De organisatie vreest dat veel bedrijven die een hoge omzet realiseren met weinig personeel en machines de dans zullen ontspringen.