Er wordt vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten gestart vanwege vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van een geannuleerde vlucht in verband met het coronavirus. Vicevoorzitter Margrethe Vestager zegt in een Tweet dat ze zich eerder woensdag heeft vergist met haar mededeling daarover. "Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt", schrijft de Deense.
Volgens transportcommissaris Adina Valean krijgen alle 27 EU-landen een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven. In het Europees passagiersrecht staat dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht. Die laatste optie is door het stilvallen van het vliegverkeer in maart nagenoeg onmogelijk geworden. Onder meer Nederland staat tijdelijk de uitgifte van vouchers toe als alternatief.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had vorige maand samen met elf Europese collega's aan Brussel gevraagd "met spoed de verordening aan te passen om de luchtvaartmaatschappijen financieel te helpen maar tegelijk ook de belangen van de consumenten in het oog te houden." De andere landen zijn België, Frankrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Ierland, Polen, Portugal, Malta en Letland. Vier andere landen waaronder Duitsland steunen het verzoek.
EU-commissaris Didier Reynders (consumentenbescherming) waarschuwde woensdag: "Indien een lidstaat zich niet schikt naar de wetgeving, dan zullen wij mogelijke remedies bestuderen, waaronder een inbreukprocedure". Reizigers behouden het fundamentele recht om terugbetaling te eisen bij annulering van hun vlucht, treinreis, ferryovertocht of pakketreis.