Exxon-baas noemt najagen klimaatdoelen een schoonheidswedstrijd

06 mrt 2020, 8:57 Zakelijk
exxon baas noemt najagen klimaatdoelen een schoonheidswedstrijd
ANP
De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil waagt zich niet aan het opstellen van eigen klimaatdoelen om de uitstoot van CO2 te verminderen zoals veel van de concurrenten wel doen. Volgens Exxon-baas Darren Woods is het opstellen van dergelijke doelen niets anders dan een schoonheidswedstrijd en halen zulke beloften van sectorgenoten voor het klimaat weinig uit.
Volgens Woods is het zaak dat energiebedrijven zich richten op wereldwijde systematische inspanningen om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen te verminderen. Hij wijst erop dat sectorgenoten goede sier maken met het vervangen van zwaar vervuilende onderdelen voor schonere activiteiten, vooral om zichzelf er goed uit te laten zien. Maar met de verkoop van vervuilende onderdelen aan een ander bedrijf is volgens de Exxon-baas het probleem niet de wereld uit.
Het beleid van Exxon is er op gericht om stappen te zetten om het probleem voor de samenleving als geheel op te lossen. "Wij willen niet deelnemen aan een schoonheidswedstrijd."
De woorden van Woods sluiten aan bij die van Chevron-collega Mike Wirth. Ze onderstrepen ook de kloof tussen Amerikaanse en Europese aanpak van klimaatverandering door grote energiebedrijven. Beide Amerikaanse oliereuzen zien de vraag naar olie en gas de komende jaren groeien. Ze weigeren ook om te gaan concurreren in de opkomende markt voor hernieuwbare energiebronnen waar ze weinig expertise hebben. Onder meer de Europese bedrijven Shell, Repsol en Eni zegden toe de uitstoot van CO2 op de lange termijn aanzienlijk te verminderen. BP kondigde onlangs aan dat het tegen 2050 CO2-neutraal wil zijn.
Volgens Exxon zal de opbrengst van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonne-energie ook niet voldoende zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. Woods is wel van mening dat de energie-industrie echt iets moet doen aan de klimaatverandering en dat er grote technologische doorbraken nodig zijn op het gebied van CO2-afvang, alternatieve brandstoffen in het transport en het herzien van industriële processen.