De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt 400 miljoen dollar (zo'n 365 miljoen euro) uit om tegen 2030 meer dan 200 miljoen bomen te planten om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het plan is onderdeel van de strategie van het farmaceutische concern om de CO2-uitstoot te verminderen in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord uit 2015 heeft als doel de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.
De toezegging komt neer op een bedrag van ongeveer 60 miljoen dollar per jaar, voor een van de meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. AstraZeneca heeft een beurswaarde van ongeveer 230 miljard dollar en boekte vorig jaar een omzet van zo'n 44 miljard dollar.
Het bedrijf toont verbetering ten opzichte van het verleden. Zo liet AstraZeneca in 2020 weten tegen eind 2025 meer dan 50 miljoen bomen te zullen planten en onderhouden. Ook kondigde het concern eerder deze maand aan dat het in de Verenigde Staten zal overstappen op biogas geproduceerd uit koeienmest en voedselafval om de CO2-uitstoot daar te verminderen.
Volgens persbureau Reuters hebben onderzoekers onlangs vastgesteld dat een groot deel van de wereldwijde farmaceutische en biotech-industrie nog doelen moet stellen voor het verminderen van de CO2-uitstoot in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs. Ook persbureau Bloomberg stelt dat de plannen van AstraZeneca mogelijk een "een druppel op een gloeiende plaat zijn". Een onafhankelijk adviespanel dat door de Britse regering is ingesteld stelde namelijk onlangs vast dat de kansen van het Verenigd Koninkrijk om zijn klimaatdoelen te halen steeds kleiner worden.
Er komt ook steeds meer kritiek op de groene claims van veel bedrijven. Zo zouden die niet gebaseerd zijn op echte beperking van de CO2-uitstoot door de bedrijven zelf, maar op maatregelen om ergens anders vervuilende CO2 uit de lucht te halen.
Volgens een woordvoerster van AstraZeneca wordt het herbossingsprogramma AZ Forest niet gebruikt om CO2-uitstoot te compenseren. "Dat is zeker niet het geval. We bouwen onze eigen uitstoot en de uitstoot in de hele keten van ons bedrijf juist af. AZ Forest helpt om vanaf 2030 restemissies uit de atmosfeer te halen."