Accell ziet een goede toekomst weggelegd voor het privé leasen van fietsen en maakt daar dit jaar een speerpunt van. Dat meldde de fietsenfabrikant in zijn vooruitzichten voor 2020 na de publicatie van jaarcijfers. Het bedrijf ziet dat het bezit van fietsen minder belangrijk wordt en wil daarop inspelen. Dat mensen liever huren dan kopen blijkt ook uit de populariteit van fietsabonnementendiensten als Swapfiets.
Accell bood in januari voor het eerst zijn merken Koga, Batavus en Sparta ook voor private lease aan. Het zakelijk leasen van fietsen was al langer mogelijk bij het beursgenoteerde fonds.
Verder denkt de fietsenfabrikant dit jaar te kunnen groeien dankzij de aanhoudende sterke vraag naar elektrische fietsen en bakfietsen. Ook zal Accell op zoek gaan naar kansen om fietsen in grote volumes af te zetten naar grote organisaties, zoals vorig jaar bij de Nederlandse politie. De maker van rijwielen hoopt verder op veel interesse in zijn nieuwe modellen als Haibike Flyon, Lapierre Xelius, Ghost Superfit en de fiets van het jaar Batavus Finez.
Het afgelopen jaar boekte Accell meer omzet. De sterke verkopen van e-bikes en bakfietsen stuwden de opbrengsten naar 1,11 miljard euro. Dat is een stijging van 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Onder de streep resteerde een winst van 59,3 miljoen euro, als de verkoop van de verliesgevende Amerikaanse activiteiten buiten beschouwing wordt gelaten. Als dat effect wel wordt meegeteld, draaide Accell een nettoverlies van 56,5 miljoen euro. Afgelopen zomer nam Accell in de Verenigde Staten afscheid van merken als Diamondback en Redline.
De fietsenfabrikant vindt het effect van het nieuwe coronavirus op de onderneming nog onduidelijk. De voorraden zijn momenteel op redelijk niveau maar voor sommige onderdelen kunnen nu al vertragingen voorspeld worden. Daardoor wordt de introductie van nieuwe modellen mogelijk uitgesteld.