De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober weer iets verslechterd. Volgens onderzoeksbureau Aon staan de fondsen er gemiddeld nog wel zodanig goed voor, dat ze bij een gelijkblijvende situatie niet zouden hoeven korten. Enkele fondsen vrezen niettemin nog steeds voor pensioenverlagingen.
De verder dalende rente zorgde afgelopen maand voor een toename van de verplichtingen, aldus de onderzoekers. Toenemende spanningen in de wereld zorgden daarnaast voor slechte prestaties op de aandelenmarkten. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde hierdoor van 95 naar 94 procent.
Dit betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen door de bank genomen zo'n 94 cent in kas hadden. Daarmee zouden ze voldoen aan de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. Die staat op 90 procent. Als de graadmeter daar eind van dit jaar onder zit, moet er gekort worden.
De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, kondigden twee weken terug aan dat hun financiële positie nog niet op het vereiste niveau zit. "Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel. Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn", zo becijferde ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool toen.
Frank Driessen, directeur van Aon Retirement & Investment, benadrukt dat het spannend is hoe de laatste maanden gaan uitpakken voor de fondsen. "Het blijft onzeker hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt en wat dat voor de financiële markten betekent. Daarnaast hebben we nog een brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen", somt hij op.