Het is zorgelijk dat de allerarmsten er niet op vooruitgaan in hun portemonnee, stelt FNV. De grootste vakbond van Nederland reageert op de berekeningen van het Nibud, dat de koopkracht bij veel huishoudens ziet stijgen, maar niet bij alleenstaanden met een laag inkomen. Volgens FNV bewijst dit dat er snel landelijke actie nodig is om mensen structureel uit de armoede te halen.
Volgens het Nibud gaan alleenstaanden met een laag inkomen er dit jaar 65 tot 75 euro per maand op achteruit doordat de energietoeslag verdwijnt. Dit terwijl de energiekosten nog hoog zijn.
"Een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met geldproblemen. Ook gezinnen met kinderen zijn de afgelopen jaren in de financiële problemen geraakt", zegt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong in een reactie. "Dit laat zien hoe urgent het probleem is en hoe onverantwoord de kabinetten Rutte zijn omgegaan met de laagste inkomens."
Jong wil dat de nieuwe regering zo snel mogelijk de adviezen overneemt van de Commissie Sociaal Minimum. Die pleitte in september voor een landelijke aanpak die ervoor moet zorgen dat mensen goed kunnen rondkomen, in plaats van deze taak bij gemeenten neer te leggen.
De FNV-vicevoorzitter wijst er ook op dat de Nibud-cijfers niet het hele verhaal vertellen over groepen mensen die in armoede leven. "Deze cijfers houden ook geen rekening met mensen die bijvoorbeeld door schulden onder het sociaal minimum moeten leven, soms zelfs door toedoen van de overheid", waarschuwt Jong. "Er zou een generaal pardon moeten komen voor mensen die door het toeslagenschandaal of door de overheid in schulden terecht zijn gekomen."