Huishoudelijk werkers horen dezelfde rechten te hebben als andere werknemers. Dat vindt de FNV, die het kabinet oproept een einde te maken aan hun uitzonderingspositie. Huishoudelijk werkers krijgen volgens de vakbond bij ziekte vaak niet doorbetaald en komen bij baanverlies vaak niet in aanmerking voor een sociaal vangnet.
De risico's voor huishoudelijk werkers werden door de uitbraak van het coronavirus zichtbaar. Dat staat in een verkenning van de markt voor persoonlijk dienstverlening van de Sociaal Economische Raad. Naast het baanverlies riskeerden persoonlijk dienstverleners met doorwerken hun eigen gezondheid of die van anderen, ondanks ziekteverschijnselen. "In deze coronacrisis zijn huishoudelijk werkers door de mazen van het vangnet gevallen. Na de lockdown viel hun inkomen weg en konden ze nergens aanspraak op maken", zegt Zakaria Boufangacha van de FNV.
Eind april schatte de FNV dat tienduizenden huishoudelijk werkers in Nederland door de coronacrisis hun bron van inkomsten verloren. Door de virusuitbraak werkten veel Nederlanders vanuit huis en wilden ze vanwege het besmettingsgevaar niemand over de vloer hebben, ook niet de huishoudelijke hulp.