Vakbond FNV is van plan om hoog in te zetten bij de cao-onderhandelingen volgende week voor supermarktmedewerkers die bij de grote ketens werken. "Werknemers zitten behoorlijk aan de grond, wij krijgen regelmatig signalen dat mensen steeds moeilijker kunnen rondkomen. De afgelopen jaren hebben deze medewerkers nauwelijks loonsverhogingen gekregen", stelt FNV-bestuurder Danielle Wiek.
De onderhandelingen, die dinsdag officieel van start gaan, zijn extra spannend na een recent hoogopgelopen conflict tussen de bonden en Albert Heijn over een cao voor distributiemedewerkers. Daardoor braken stakingen uit bij distributiecentra, waardoor de schappen in verscheidene supermarkten van de keten steeds leger raakten. Uiteindelijk kregen de medewerkers onder meer een loonsverhoging van 10 procent.
Retail- en merkendeskundige Paul Moers waarschuwde eerder deze maand dat de stakingsacties bij de distributiecentra van Albert Heijn kunnen overslaan op andere supermarkten. "Als Albert Heijn meer gaat betalen dan weet je één ding zeker: dan gaat het gedonder bij de andere supermarkten ook beginnen", zei de supermarktkenner toen.
De onderhandelingen die volgende week van start gaan hebben betrekking op de cao's voor supermarktmedewerkers van alle ketens. Werkgevers hebben hun inzet nog niet prijsgegeven. Maar bonden eisen onder andere een "fatsoenlijke" loonsverhoging van meer dan 14 procent.
De FNV is niet bang voor de gevaren van een zogeheten loon-prijsspiraal als gevolg van de hoge looneisen van vakbonden bij cao-onderhandelingen. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. "Dat is een discussie die door de werkgevers wordt aangewakkerd. Zij hebben de toename van de kosten al lang ingecalculeerd. Wij jagen de inflatie niet aan, maar corrigeren achteraf zodat medewerkers nog steeds hetzelfde kunnen kopen", zegt vakbondsvrouw Wiek.