Franse consumenten hebben in juli minder uitgegeven. Ten opzichte van een maand eerder daalden de bestedingen met 2,2 procent, becijferde statistiekbureau INSEE. Vooral aan kleding en niet-duurzame goederen gaven Fransen minder uit, maar ook aan voedsel. Daarmee werden bovendien de hogere uitgaven van een maand eerder weer tenietgedaan.
Tegelijkertijd stegen de prijzen. De inflatie kwam in augustus op 1,9 procent op jaarbasis uit, waar dat in juli nog 1,2 procent was. Vooral de prijzen van energie en voedsel gingen omhoog. Volgens de geharmoniseerde Europese methode die de Europese Centrale Bank gebruikt, bedroeg de geldontwaarding op jaarbasis zelfs 2,4 procent.
De stijgende prijzen worden onder meer veroorzaakt door de gestegen olieprijzen. Daarnaast zijn de kosten voor veel grondstoffen en materialen door tekorten gestegen, net als de prijs voor transport. Bedrijven rekenen die prijzen door. De producentenprijzen gingen in juli met 1,3 procent omhoog.
Verder viel de economische groei in het tweede kwartaal wat hoger uit dan eerder geschat. Die bedroeg 1,1 procent in plaats van de eerder gemelde 0,9 procent. Net als in Nederland ging de Franse economie in het voorjaar weer steeds meer van het slot na strenge beperkingen vanwege corona.