G7 wil loskomen van China en 'economische dwang' bestrijden

20 mei 2023, 8:38 Zakelijk
g7 economische dwang van andere landen moet consequenties hebben
ANP
De G7 wil met China blijven samenwerken, maar vindt dat er te veel risico's genomen worden met het land "dat de wereldeconomie verstoort". De landen willen "investeren in onze eigen economische levendigheid". De leiders zeiden in een eerdere verklaring al te willen optreden tegen alle landen die "economische dwang" gebruiken.
De zeven landen, waaronder Japan, Duitsland, het VK en de VS, plus de Europese Unie zeggen dat er wereldwijd een "verontrustende toename" is van economische dwang. Daarmee wordt bedoeld dat landen soms een onmisbare positie innemen in bepaalde economische processen en die macht gebruiken om politieke invloed uit te oefenen. China wordt daarbij niet expliciet genoemd, maar in een tweede verklaring wel met deze praktijken in verband gebracht.
Economische dwang is slecht voor de wereldhandel, doet afbreuk aan de mogelijkheid van landen om eigen beslissingen te nemen en zou daarmee uiteindelijk zelfs de "wereldwijde veiligheid en stabiliteit" ondermijnen, vindt de G7. "Pogingen om economische afhankelijkheid als wapen te gebruiken" zullen "mislukken en een vervolg krijgen".
Om economische dwang te bestrijden, kondigt de G7 een nieuw samenwerkingsverband aan: het Coordination Platform on Economic Coercion. Dat moet informatie uitwisselen, landen die onder druk staan ondersteunen en zorgen dat er gezamenlijk kan worden opgetreden.
Volgens de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kan economische samenwerking ook een "win-winsamenwerking" zijn. Ze zegt dat westerse landen daarbij een goed alternatief kunnen zijn voor China en Rusland.
Von der Leyen noemt als voorbeeld De Nieuwe Zijderoute, waarmee China de handel tussen Azië en Afrika hoopt te bevorderen. Voor veel landen leek dat volgens haar "een goed, goedkoop aanbod", maar dat valt in de praktijk tegen.
China zegt zich sterk te verzetten tegen de verklaringen van de G7 en heeft zijn beklag gedaan bij gastland Japan. De landen van de G7 bemoeien zich met binnenlandse aangelegenheden van China, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De toorn van de Chinezen betreft niet alleen beschuldigingen van economische dwang, maar ook kritiek van de G7 op de Chinese claim op Taiwan en de omgang met mensenrechten. Een woordvoerder beschuldigde de G7 ervan China "te besmeuren en aan te vallen".