Biotechnologiebedrijf Galapagos ging woensdag in de uitverkoop op het Damrak. De onderneming staakte zijn poging om met zijn middel filgotinib de Amerikaanse markt te betreden. Dat zorgde voor een schokreactie onder beleggers. Verder sprong de koerswinst van kabel- en telecomconcern Altice Europe in het oog. Het sentiment op de beurzen was positief, geholpen door positieve geluiden over een mogelijke brexitdeal.
De AEX-index sloot 0,7 procent hoger op 621,86 punten. De MidKap steeg 2,2 procent tot 920,00 punten, mede dankzij de koerssprong van Altice. Frankfurt en Parijs klommen tot 1,5 procent. Londen steeg 0,9 procent. Ook het Britse pond zat in de lift nadat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verklaarde een mogelijk pad naar een brexitdeal te zien.
Galapagos raakte bijna een vijfde aan beurswaarde kwijt in de AEX. De Amerikaanse partner Gilead Sciences noemde het verkrijgen van de beoogde goedkeuring van het geneesmiddel filgotinib in de VS geen haalbare kaart. Daarop werden afspraken herzien. Galapagos wordt nu in Europa volledig verantwoordelijk voor filgotinib. Gilead zal 160 miljoen euro betalen aan Galapagos om de commerciële activiteiten in Europa te versnellen.
Verder stonden banken als ING en ABN AMRO bij de sterkste dalers. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Europese banken opgeroepen om tot en met september volgend jaar geen dividend uit te keren.
Koploper bij de hoofdbedrijven was verzekeraar ASR, dat 2,5 procent won. Olie- en gasconcern Shell klom 2,1 procent, geholpen door een adviesverhoging door ABN AMRO.
Altice Europe was de grote winnaar in de MidKap en werd bijna een kwart meer waard op 5,33 euro. Oprichter Patrick Drahi verhoogde zijn bod op het bedrijf van 4,11 euro per aandeel naar 5,35 euro per aandeel. Een flink aantal opstandige aandeelhouders heeft zich achter het verhoogde bod geschaard, waarmee aangespannen zaken bij de Ondernemingskamer van de baan zijn.
In Londen klom Dixons Carphone dik 12 procent. De Britse retailer zag de winst in het afgelopen halfjaar flink stijgen dankzij sterke verkopen via internet. Het omzetverlies door de sluiting van de winkels tijdens de lockdowns werd daarmee ruimschoots gecompenseerd.
De euro bereikte tussentijds het hoogste niveau sinds april 2018 en was bij het slot 1,2172 dollar waard, tegen 1,2153 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 47,36 dollar. Brentolie werd 0,1 procent geodkoper op 50,69 dollar per vat.