De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien. Op het Damrak was Galapagos in trek na positieve testresultaten van een middel tegen reuma. Aalberts Industries profiteerde van een adviesverhoging.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 542,14 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 777,08 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 en 0,5 procent. Londen klom 0,1 procent.
Galapagos was met afstand de koploper bij de hoofdfondsen, met een winst van 14 procent. Dat is de grootste koerswinst in drie jaar. De biotechnoloog heeft samen met partner Gilead Sciences een studie met het middel filgotinib tegen reuma succesvol afgesloten. In de eerste fase 3-studie werden alle belangrijke doelen gehaald.
Industrieel toeleverancier Aalberts Industries volgde met een winst van 2,9 procent na een adviesverhoging door Kempen. Grootste daler in de AEX was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een verlies van 1,6 procent. Levensmiddelenconcern Unilever, dat eind dit jaar zijn plek in de Londense hoofdindex verliest vanwege de verhuizing naar Nederland, daalde 0,2 procent.
In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro bovenaan met een plus van 3,5 procent. Optiekketen GrandVision sloot de rij met een min van 0,7 procent.
Bij de kleinere bedrijven won Adyen ruim 3 procent. De betalingsdienstverlener, die eerder dit jaar naar de Amsterdamse beurs ging, krijgt vanaf 24 september een notering in de MidKap. Adyen neemt de plaats in van natuurvoedingsproducent Wessanen (plus 0,7 procent). De samenstelling van de AEX blijft volgens beursexploitant Euronext ongewijzigd.
In Madrid steeg Inditex 1,5 procent. Beleggers waren tevreden over de halfjaarresultaten van de Spaanse eigenaar van kledingketens als Zara, Bershka en Pull & Bear. Hermès klom 2,5 procent in Parijs. Het Franse modehuis, bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-tassen, zag zijn winstgevendheid in het afgelopen halfjaar oplopen naar het hoogste niveau ooit. Vooral in China deed het bedrijf goede zaken.
De euro was 1,1586 dollar waard tegen 1,1588 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent in prijs tot 69,83 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 79,21 dollar per vat.