Ballast Nedam wil zijn werkzaamheden bij de bouw van de nieuwe stikstofinstallatie in het Groningse Zuidbroek graag afmaken. Maar volgens hoofdaannemer Air Products, die het contract met de onderneming plots heeft beëindigd, is dat niet meer nodig. Dat laten de ondernemingen weten nadat er maandag zo'n 150 bouwvakkers van Ballast Nedam de toegang tot het bouwterrein was ontzegd.
Het is niet voor het eerst dat mensen van Ballast Nedam zijn tegengehouden. Dat gebeurde begin vorige week ook al. Dit tot ongenoegen van Ballast Nedam, dat als onderaannemer bij de klus betrokken is.
Air Products stelt dat Ballast Nedam bepaalde afspraken niet is nagekomen. "We begrijpen niet waarom werknemers van Ballast Nedam vandaag op de bouwplaats zijn verschenen, aangezien we hen al proactief hebben verteld dat hun contract is opgezegd en het daarom niet nodig was om naar de bouwplaats te komen."
Ballast Nedam benadrukt op zijn beurt altijd al zijn contractuele verplichtingen te zijn nagekomen. Of het bedrijf nu juridische stappen overweegt, kan een woordvoerster niet zeggen. Volgens haar wordt er nog met Air Products gepraat over een oplossing.
Ballast Nedam wijst in een verklaring wel met een beschuldigende vinger naar de hoofdaannemer. "Het project loopt aanzienlijke vertraging op door mismanagement van Air Products en het niet tijdig leveren van materieel en materialen en door fouten in het door Air Products aangeleverde ontwerp." Daar zou Ballast Nedam niets aan kunnen doen, stelt het bedrijf ook.
Het gaat om een belangrijk project dat eerder al meerdere keren vertraging opliep, onder meer als gevolg van personeelstekorten. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zei in december nog daarover zeer ontstemd te zijn.
De fabriek moet geïmporteerd gas geschikt maken voor Nederlandse cv-ketels en fornuizen door de toevoeging van stikstof. Dat moet het mogelijk maken om de gaswinning in Groningen definitief te beëindigen. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor 97 procent voltooid, maar de installatie had eigenlijk begin vorig jaar al klaar moeten zijn.
Het project werd in 2018 door Gasunie uitbesteed aan Air Products. Voor de bouw trok het Amerikaanse bedrijf vervolgens Ballast Nedam aan. Volgens Air Products zijn er inmiddels "productieve gesprekken" gevoerd met zowel de huidige als nieuwe onderaannemers om de werkzaamheden alsnog te kunnen voltooien. Later deze maand presenteert het bedrijf daarvoor nog een nieuw plan aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.