'Geen extra banen door keuze Unilever'

15 mrt 2018, 9:24 Zakelijk
geen extra banen door keuze unilever
ANP

De keuze van Unilever om verder te gaan met enkel een hoofdkantoor in Rotterdam levert Nederland niet of nauwelijks extra banen op. Het tweede hoofdkantoor in Londen blijft in gebruik als hoofdkwartier voor twee van de drie divisies van het voedings- en wasmiddelenconcern.

In Nederland werken in totaal nu 3100 mensen tegenover 7300 in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Londen worden na voltooiing van de veranderingen aan het einde van het jaar de divisies voor schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging aangestuurd. Nederland houdt de regie over ijsjes en andere voedingsmiddelen.

,,Er zullen hooguit enkele tientallen banen naar Rotterdam verhuizen", zei financieel topman Graeme Pitkethly in een toelichting tegen het ANP. Met het Londense hoofdkantoor zijn 60 banen gemoeid, tegenover 40 in Nederland. Pitkethly zelf en topman Paul Polman blijven hun tijd verdelen tussen Londen en Rotterdam. ,,En in de praktijk zijn we het grootste gedeelte van de tijd op locatie."

De beëindiging van de duale structuur is vooral een juridische keuze. Pitkethly spreekt van een versimpeling die het bedrijf onder meer strategische voordelen moet bieden als het in de toekomst op het overnamepad wil gaan. Hij ontkent dat de keuze voor Rotterdam te maken heeft met de Nederlandse wetgeving die meer bescherming zou bieden tegen vijandelijke overnames. ,,De wetgeving in beide landen op dat vlak is vergelijkbaar."

De keuze wordt in internationale media uitgelegd als een nederlaag voor de Britse premier Theresa May en een overwinning voor premier Mark Rutte. Volgens de Schot is er echter niet gelobbyd door de Nederlandse en Britse overheid. ,,We hebben ze op de hoogte gehouden, maar dat is het."

Volgens hem heeft de verandering ook niets te maken met de brexit. ,,Het Nederlandse deel van het bedrijf is simpelweg groter, namelijk 55 tegen 45 procent. Ook wordt er meer gehandeld in Nederlandse aandelen", zegt Pitkethly. ,,Het is daardoor duidelijk dat de aandeelhouders een voorkeur hebben voor de Nederlandse NV."