De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk per 1 april statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd. Volgens een woordvoerder van de VNG is daar de afgelopen jaren stevig voor gelobbyd omdat een groot deel van het zwerfafval op straat en in de natuur uit blikjes bestaat.
Volgens de woordvoerder is zwerfafval ergernis nummer één van bewoners, samen met hondenpoep en hard rijdende auto's in de bebouwde kom. Daarnaast is het opruimen van zwerfafval erg kostbaar voor gemeenten. De VNG zegt dat statiegeld een "bewezen prikkel" is om zwerfafval tegen te gaan. "En het gaat uiteraard niet alleen om het tegengaan van zwerfafval maar ook om hergebruik van het blik."
Vanaf komende zaterdag zit er 15 cent statiegeld op blikjes. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen voor water en frisdrank. De VNG zegt verder dat gemeenten geen rol spelen in het statiegeldsysteem en dat er geen plannen zijn om aparte bakken voor blik en flessen met statiegeld in de openbare ruimte neer te zetten. De plekken waar plastic, blik en drankpakken (PMD) al gescheiden worden ingezameld, blijven bestaan, aldus de VNG.
De Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten (NVRD) laat weten ook blij te zijn met statiegeld op blik. "Statiegeld leidt aantoonbaar tot een afname van zwerfafval. Dat hebben we bij PET-flessen en kleine plastic flesjes ook gezien, en we verwachten dit dus ook bij blikjes." Volgens de brancheorganisatie voor gemeentelijke afvalbedrijven was na de invoering van statiegeld op plastic flesjes in juli 2021 in de eerste helft van 2022 een daling van ruim 50 procent van de hoeveelheid flesjes op straat te zien.
De NVRD ziet wel dat fabrikanten nu vaker kiezen voor andere verpakkingen die niet onder statiegeld vallen. "Die nieuwe verpakkingen zien we dan weer in het zwerfafval. Die vorm van vervanging vinden wij jammer."