Greenpeace mag portret Rabo-topman gebruiken in milieucampagne

26 nov 2024, 11:36 Zakelijk
anp261124102 1
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace mag het portret van topman Stefaan Decraene van Rabobank blijven gebruiken in een campagne tegen ontbossing. De rechtbank in Amsterdam heeft de milieuorganisatie gelijk gegeven in een kort geding dat Rabobank en Decraene hadden aangespannen. De bank vond dat Greenpeace het portretrecht had geschonden. Volgens de rechtbank valt de campagne met zijn portret binnen de vrijheid van meningsuiting.

"Het verspreiden van de posters vormt een inmenging in de privésfeer van Decraene, maar dat is in dit geval niet onrechtmatig", concludeert de rechter. Als bestuursvoorzitter "heeft hij te dulden dat zijn gezicht wordt verbonden aan de bank die hij bestuurt en dat hij publiekelijk wordt aangesproken op zijn handelen in die hoedanigheid."

Greenpeace is tevreden over de uitspraak. "We zijn blij dat de rechter heeft bevestigd dat deze campagne gewoon binnen de vrijheid van meningsuiting valt. Rabobank had in plaats van dit kort geding haar tijd beter kunnen besteden aan het beëindigen van ontbossing in hun businessmodel. Zolang dat niet stopt, zullen we ze ter verantwoording blijven roepen", zegt Meike Rijksen, campagneleider Bossen bij Greenpeace Nederland.

Poster

Voor de campagne was een foto van de Rabo-topman bewerkt tot een 'wanted'-poster in wildweststijl. De afbeelding van Decraene, met toegevoegde cowboyhoed, hing in oktober enkele uren aan het kantoor van de bank op de Zuidas in Amsterdam. Greenpeace haalde ze daar zelf ook weer weg. De organisatie gebruikt de afbeelding daarnaast online en op stickers en posters.

Rabobank vond de actie niet ludiek, maar een "grootschalige en persoonsgerichte lastercampagne". De rechtbank gaat daar niet in mee. Die oordeelt dat wel duidelijk is dat de tekst "niet letterlijk moet worden genomen". Volgens de rechter voert het "te ver om uit deze posters af te leiden dat Decraene wordt weggezet als crimineel".

Een eis over het verwijderen van de spandoeken is ook afgewezen, omdat de actievoerders dat zelf dus al hadden gedaan.