Greenpeace stapt naar de Europese rechter als de Europese Commissie niet afziet van het verlenen van een groen label aan aardgas en kernenergie. De milieuorganisatie heeft de commissie een ultimatum gesteld.
De Europese Unie gaat sommige manieren van stroomopwekking en verwarming uit aardgas en kernenergie vanaf 1 januari als duurzaam aanmerken. Ze krijgen een groen stempel in het classificatiesysteem dat als gids dient voor beleggers en investeerders.
Maar daarmee gaat de EU in tegen haar eigen regels voor dat classificatiesysteem, de zogeheten taxonomie, stelt Greenpeace. Bovendien zou zij de Europese klimaatwet en de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs schenden.
Het duurzame etiket voor het fossiele gas en de immer omstreden kernenergie, met steun van de EU-landen en het Europees Parlement, was al zwaarbevochten. Voorstanders stellen dat gas- en kerncentrales de komende jaren nog nodig zijn om de nog klimaatonvriendelijker kolencentrales te vervangen zolang de EU nog niet over genoeg echte duurzame energie beschikt. En kerncentrales, die geen broeikasgassen als CO2 uitstoten, kunnen ook nadien van pas komen als bijvoorbeeld de wind en de zon het eens laten afweten.
De tegenstanders werpen tegen dat de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt als er nog volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest.
Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de commissie nu laten weten dat die tot februari heeft om de kwestie nog eens te heroverwegen en zich te bedenken. Als zij doorzet, spant Greenpeace een zaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Oostenrijk en Luxemburg hadden al aangekondigd de nieuwe taxonomie aan te vechten. Weer andere natuur- en milieuorganisaties zijn inmiddels naar het hof gestapt uit protest tegen weer een andere etikettering, die voor biomassa.
Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, was het daarmee zeker niet verboden. Maar investeerders zoals banken en pensioenfondsen hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.