Grote beleggers konden moeilijker naar aandeelhoudersvergadering

04 jul , 9:19 Zakelijk
grote beleggers konden moeilijker naar aandeelhoudersvergadering
ANP

Algemene aandeelhoudersvergaderingen waren dit jaar moeilijker bereikbaar voor vertegenwoordigers van grote beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars of vermogensbeheerders. Dat komt door aangescherpte veiligheidsmaatregelen na acties van demonstranten die eerdere bijeenkomsten verstoorden, schrijft belangenvereniging Eumedion.

De bewaarbanken die de aandelen in opdracht van beleggers bewaren, voeren volgens de organisatie voor institutionele beleggers "steeds omslachtiger en langduriger controles uit" voordat iemand een toegangsbewijs krijgt voor de vergadering.

In een terugblik op de voorbije jaarvergaderingen noemt Eumedion de controles op handtekeningen als voorbeeld. Internationale bewaarbanken zouden bijvoorbeeld erg moeilijk doen als die niet overeenkwamen met de krabbel van degene die het eerdere contract met de bewaarbank had getekend. Hierdoor was het bij veel beleggingsinstellingen lang onzeker of ze wel naar een bijeenkomst toe konden. Sommige beleggers zagen er hierdoor van af om naar een aandeelhoudersvergadering te gaan, stelt Eumedion.

In 2023 verliepen onder andere de aandeelhoudersvergaderingen van ING en Shell chaotisch doordat sympathisanten van klimaatbeweging Extinction Rebellion de bijeenkomst verstoorden. Dit jaar waren de bijeenkomsten ook het toneel van protestacties, maar die duurden veel minder lang. Eumedion merkt daarbij wel op dat de veiligheidscontroles voor de ingang van de vergaderzaal vaak veel strenger waren.

Een ander punt van kritiek van institutionele beleggers is de vroegere deadline voor het doorgeven van hun stemmen via internationale bewaarbanken. Waar dat de afgelopen jaren zo'n vijftien tot tien dagen voor de vergadering kon, moest dat volgens Eumedion nu soms 25 dagen voor de bijeenkomst. Daardoor was er minder tijd voor beleggers om zich te verdiepen in de onderwerpen waarover ze konden stemmen. Bij kleinere beursgenoteerde bedrijven brachten hierdoor minder aandeelhouders hun stem uit, stelt Eumedion.