Vakbondsleden stemmen voor cao bij NS, dreiging stakingen voorbij

11 okt 2022, 8:58 Zakelijk
grote meerderheid fnv leden stemt in met fel bevochten cao bij ns
ANP

Vakbondsleden van FNV, VVMC en CNV hebben in overgrote meerderheid ingestemd met een nieuwe cao bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Vakbonden en het ov-bedrijf kwamen na dagen van stakingen tot een principeakkoord over de arbeidsvoorwaarden. Werkonderbrekingen zijn nu definitief van de baan.

Bij vakbond FNV, die zo'n 5000 leden heeft bij NS, stemde 81 procent van de geraadpleegde leden voor de nieuwe cao. Bij VVMC schaarde iets meer dan 72 procent zich achter het onderhandelingsresultaat en bij CNV stemde 89 procent voor. NS meldt dat ook leden van de kleine vakbond VHS instemden met de nieuwe cao.

Door de stakingen kwam het treinverkeer op bepaalde dagen in heel Nederland stil te liggen. NS zegde op 11 september na zes dagen van stakingen onder andere een structurele loonsverhoging toe van gemiddeld 9,25 procent en uitkeringen van twee keer 1000 euro. Ook kwam er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie.

Onderhandelaars van de vakbonden konden zich vinden in dat verbeterde cao-bod, maar leden hebben het laatste woord. Juridisch gezien hoeft een werkgever met slechts één vakbond een akkoord te sluiten over een cao om die geldig te verklaren.

Een groot pijnpunt bij conducteurs, machinisten en ander personeel is de hoge werkdruk. FNV schrijft aan de achterban te beseffen dat het cao-akkoord de werkdruk niet direct zal verlichten. "Wel is een goede cao essentieel om de nu al 2200 vacatures ingevuld te krijgen en te houden."

Onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV vindt het nu belangrijk om samen met NS te werken aan verbeteringen. "NS staat voor grote uitdagingen, door de personeelstekorten, de werkdruk en daarmee samenhangend een hoog ziekteverzuim. Ook de opstelling van de politiek, die harde randvoorwaarden en tegelijkertijd hoge eisen stelt, helpt niet mee", stelt hij.

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS, is blij met de nieuwe cao maar wijst ook op de aanhoudende problemen met personeelstekorten. "Er is meer nodig om de werkdruk te verlagen en om verdere afschaling te voorkomen. Dat zijn moeilijke opgaves. Maar dat we ze gaan oplossen staat voor mij als een paal boven water", verklaart Groenewegen, die zijn taken van NS-topman in november overdraagt aan oud-minister Wouter Koolmees.