Hof steekt stokje voor sluitingen Hudson's Bay

29 nov 2019, 16:40 Zakelijk
hof steekt stokje voor sluitingen hudsons bay
ANP
Hudson's Bay is volgens het gerechtshof in Amsterdam verplicht twee filialen, in Amsterdam en Breda, ook na 1 januari open te houden. Volgens vrijdag gepubliceerde uitspraken had de warenhuisketen, die uit Nederland weg wil, eerder langjarige huurovereenkomsten afgesloten en kan het bedrijf daar niet zomaar onderuit.
Niet alleen de verhuurder van het vastgoed, maar ook andere winkeliers rond de panden in de Amsterdamse Kalverpassage en de Barones te Breda hebben er groot belang bij dat de winkels openblijven, oordeelt het hof. De rechters rekenen het Hudson’s Bay ook aan dat de keten geen overleg heeft gevoerd met Kroonenberg, de betreffende verhuurder. De winkels zouden in ieder geval tot 31 augustus 2022 respectievelijk 2021 in bedrijf moeten blijven.
De Nederlandse tak van het Canadese Hudson's Bay vroeg donderdag al uitstel van betaling aan om dezelfde uitspraken, nog vóór de juridische stukken officieel naar buiten kwamen. Het bedrijf stelde hierdoor en door de bijbehorende dwangsommen niet meer aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.
Kroonenberg was om de aangekondigde sluiting van de winkels eerst naar de kortgedingrechter gestapt. Die stelde begin deze maand al dat Hudson's Bay de huur niet zomaar kon opzeggen. Hudson's Bay is vervolgens in beroep gegaan bij het hof. Dat de keten eind dit jaar uit Nederland gaat vertrekken werd half september bekend. Het concern wilde vrijdag geen commentaar geven.
Volgens Tomas Steenmetser, de advocaat van Kroonenberg, ging het bij het hof specifiek om het openhouden van de winkels. Eerder zijn door het moederbedrijf in Canada al garanties getekend dat de nog jaren doorlopende huurcontracten sowieso afbetaald moeten worden, stelt hij. Of de twee filialen daadwerkelijk openblijven valt nog te bezien. In de ogen van Steenmetser maakt het uitstel van betaling dat de keten met in totaal vijftien winkels aanvroeg "het juridisch perspectief hartstikke anders". Zo'n surseance is vaak een voorbode van een faillissement.
De kwestie kan uitlopen op een felle juridische strijd met meerdere vastgoedeigenaren. Een woordvoerder van Wereldhave stelde in De Telegraaf alvast dat dit concern naar de rechter zal stappen als Hudson’s Bay in december de huur niet zou betalen.