Hoge cacaoprijs stuwt Nederlandse exportwaarde cacaoproducten

17 jan , 7:00 Zakelijk
anp170125049 1
ANP

DEN HAAG (ANP) - De waarde van de Nederlandse export van cacaoproducten is vorig jaar hard gestegen door de sterke stijging van de cacaoprijs. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging die exportwaarde van cacao en bereidingen zoals cacaoboter, cacaopasta, cacaopoeder en chocolade met maar liefst 66 procent omhoog tot bijna 10 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder.

Daarmee staat cacao op de vierde plaats wat betreft de exportwaarde van Nederlandse landbouwproducten. Dat was in 2023 nog de elfde plek. De cacaoprijs is vooral hard gestegen door zwakke oogsten in Ivoorkust en Ghana na zware regenval. Die Afrikaanse landen zijn belangrijke exporteurs van cacao naar Nederland. Door de regenval zijn ziektes ontstaan onder landbouwgewassen in Ivoorkust en Ghana, waaronder bij cacaobomen. Amsterdam is een belangrijke zeehaven voor cacao.

De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport ging vorig jaar met bijna 5 procent omhoog tot 128,9 miljard euro, aldus het CBS. Het statistiekbureau werkte voor het onderzoek samen met Wageningen Social & Economic Research en werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De waardegroei komt vooral door verdere prijsstijgingen en in mindere mate ook door een groter exportvolume.

Belangrijkste markt

De belangrijkste exportcategorie is zuivel en eieren met een waarde van 12,3 miljard euro. Daarna komen de sierteelt met 11,9 miljard euro en de vleesexport, die goed was voor 10,7 miljard euro.

Zoals gewoonlijk was Duitsland de belangrijkste exportmarkt met een aandeel van 25 procent en een waarde van 32 miljard euro. Op ruime afstand volgen België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Polen, de Verenigde Staten, China en Zweden.