Hoge energieprijzen gunstig voor winstgevendheid Shell

03 feb 2022, 3:30 Zakelijk
hoge energieprijzen gunstig voor winstgevendheid shell
ANP
Olie- en gasconcern Shell heeft in het vierde kwartaal naar verwachting flink geprofiteerd van de hoge energieprijzen, waardoor de winstgevendheid wordt gestuwd. Het bedrijf dat op papier volledig Brits is geworden en daardoor zijn koninklijke predicaat heeft verloren, komt donderdagochtend met resultaten over de afgelopen periode en heel 2021 naar buiten.
De olieprijzen zijn gestegen naar de hoogste niveaus in jaren, door de sterke vraag en een beperkt aanbod op de oliemarkt. Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de uitbraak van de coronapandemie. Maar inmiddels heeft de oliemarkt sterk herstel laten zien. Eerder kwamen branchegenoten als Chevron en ExxonMobil met hoge winstcijfers naar buiten over het afgelopen jaar.
Vorige maand zei Shell dat de resultaten uit de handel in aardgas in het vierde kwartaal aanzienlijk hoger uitvallen dan in het derde kwartaal door de hoge gasprijzen. Shell verklaarde daarnaast 5,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Eerder liet het concern al weten de opbrengst van de verkoop van zijn bezittingen in het Amerikaanse olieveld Permian Basin terug te willen geven aan de aandeelhouders. De verkoop, die begin december werd afgerond, leverde Shell 9,5 miljard dollar op.
In november besloot Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen om zo de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daardoor verloor Shell zijn koninklijke titel Royal Dutch. Topman Ben van Beurden noemde het "bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig" om de titel te verliezen.
De verhuizing naar Londen heeft geen gevolgen voor de rechtszaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. De organisatie spande een zaak aan om het bedrijf te dwingen tot het drastisch verlagen van zijn uitstoot van broeikasgassen. Eind mei vorig jaar besloot de rechtbank in Den Haag dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.