Hoge grondstofprijzen en herstel na corona doen Renewi goed

09 nov 2021, 8:42 Zakelijk
hoge grondstofprijzen en herstel na corona doen renewi goed
ANP
Afvalverwerker en recyclingbedrijf Renewi heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar geprofiteerd van een verder herstel van de economie na corona. Ook de hoge grondstofprijzen deden het bedrijf goed. Het kon daardoor meer geld verdienen aan gerecyclede materialen. Ook voor de rest van het boekjaar is Renewi positief gestemd en daarom stelt het bedrijf de verwachtingen naar boven bij.
Tijdens de coronacrisis sneed Renewi net als veel andere bedrijven in de kosten en een deel van die kostenbesparingen kon het behouden toen de economie herstelde en er weer meer werk kwam. Dat leidde tot hogere winstmarges. Onder de streep bleef er 37,1 miljoen euro over, ruim tien keer zo veel als de winst van 3,5 miljoen euro uit dezelfde periode vorig jaar.
De omzet steeg onder meer door hogere afvalvolumes, maar ook door de hoge grondstofprijzen. Die kwam uit op een kleine 916 miljoen euro, 11 procent meer dan een jaar eerder. Renewi wil met nieuwe innovaties een nog groter deel van het ingezamelde afval recyclen. Dat moet naar driekwart, tien procentpunt meer dan het nu is.
Grote stappen denkt het bedrijf te kunnen maken in Vlaanderen, waar het bedrijven wordt verboden om herwinbare materialen naar de afvalverbranding te brengen. Daar bouwt Renewi drie nieuwe fabrieken om die stoffen van het restafval te scheiden. "We kunnen ongeveer de helft van dat afval terugwinnen", geeft topman Otto de Bont aan.
Zo'n wettelijke verplichting kan recycling een flinke boost geven, weet De Bont. "Eerder was het voor ons niet rendabel, want het afval naar de vuilverbranding brengen was goedkoper", aldus de topman. Hij voorziet dat Nederland en Wallonië de komende jaren met vergelijkbare regels komen en dan is Renewi klaar om verder te investeren.
Ook op andere manieren kan de overheid volgens De Bont het hergebruik van materialen stimuleren, bijvoorbeeld door het verbranden van afval duurder te maken. "Nederland kijkt al naar de mogelijkheid om verbrandingsovens ook mee te laten doen in het systeem van uitstootrechten."
Hoewel de prijzen van gerecyclede grondstoffen nu op hoog niveau zijn, verwacht Renewi dat die weer wat zullen dalen. "Er is nu sprake van allerlei verstoringen van de leveringsketen. Die verdwijnen weer", legt De Bont uit. Tegelijkertijd zullen de prijzen hoger blijven dan voor de coronacrisis, denkt hij. "Bedrijven doen toch veel meer beloftes om bijvoorbeeld hun verpakkingen uit meer gerecycled materiaal te gaan maken. Het bewustzijn bij burgers dat er meer gedaan moet worden voor het milieu groeit."