Olie- en gasbedrijven doen te weinig om de uitstoot van methaan terug te dringen ondanks de hoge energieprijzen, waardoor reductiemaatregelen zichzelf grotendeels terugverdienen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het jaarlijkse Global Methane Tracker-rapport.
Het IEA constateert dat de uitstoot van de energiesector vorig jaar licht is gestegen tot 135 miljoen ton, net onder het record van 2019. Methaan is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de stijging van de temperatuur op aarde sinds de industriële revolutie. Omdat het een snellere en krachtigere impact heeft dan de vermindering van de CO2-uitstoot, kan de uitstoot van methaan de beste manier zijn om de opwarming van de aarde op korte termijn te beperken en de luchtkwaliteit snel te verbeteren.
"Onze nieuwe Global Methane Tracker laat zien dat er enige vooruitgang wordt geboekt, maar dat de uitstoot nog steeds veel te hoog is en niet snel genoeg daalt - vooral omdat methaanverlagingen tot de goedkoopste opties behoren om de opwarming van de aarde op korte termijn te beperken", aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. "Er is gewoon geen excuus."
De energiesector is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de totale methaanuitstoot die is toe te schrijven aan menselijke activiteit en staat daarmee op de tweede plaats na de landbouw. En er zijn volgens het IEA kosteneffectieve oplossingen beschikbaar om de uitstoot te verminderen. "We schatten dat van de methaanemissies van de fossiele brandstofsector ongeveer 70 procent kan worden verminderd met bestaande technologie."
Op basis van de recordprijzen voor gas in 2022 schat het IEA dat ongeveer 80 procent van de opties om de uitstoot van olie- en gasactiviteiten wereldwijd te verminderen, zonder nettokosten kan worden uitgevoerd. Daarbij zou 100 miljard dollar, minder dan drie procent van de inkomsten van olie- en gasmaatschappijen vorig jaar, voldoende zijn om de methaanuitstoot met 75 procent te verminderen.
De verhoogde uitstoot komt ondanks het feit dat 150 landen zich nu hebben aangesloten bij de Global Methane Pledge om de methaanuitstoot van menselijke activiteiten tegen 2030 met 30 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020. Het IEA is van mening dat de methaanuitstoot van de fossiele brandstofsector tegen 2030 met 75 procent moet zijn gedaald om tegen 2050 de nuldoelstelling te bereiken, zoals verankerd in de klimaatakkoorden van Parijs uit 2015.