De grote olieproducerende landen moeten mogelijk toch meer olie oppompen nu de vraag uit China, 's werelds op een na grootste olieverbruiker, weer aantrekt. Dat heeft topman Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap (IEA) gezegd in de marge van de India Energy Week-conferentie.
"We verwachten dat ongeveer de helft van de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar uit China zal komen", aldus Birol. Hij voegde eraan toe dat de vraag naar vliegtuigbrandstof in het Aziatische land momenteel explodeert. China is recent namelijk afgestapt van zijn strikte zerocovidbeleid waardoor veel Chinezen eindelijk weer kunnen reizen. "Als de vraag heel sterk stijgt, als de Chinese economie herstelt, dan zal de OPEC+ mijns inziens naar zijn productiebeleid moeten kijken."
Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland, die samen ook wel aangeduid worden als OPEC+, besloten begin deze maand nog om hun productieniveau ongemoeid te laten. Dat betekent dat er voorlopig door wordt gegaan met een verlaging van de maandelijkse olieproductie met 2 miljoen vaten per dag tot eind 2023 om zo de prijzen te stutten.
Met hun beleid haalden de olielanden in oktober nog de woede van de Verenigde Staten en andere westerse landen op de hals. Met name de VS drong toen juist sterk aan op het vergroten van de olieproductie om de brandstofprijzen te verlagen en de wereldeconomie te helpen. Birol stelt dat hij hoopt dat een dergelijke situatie zich niet herhaalt, en dat de OPEC+ zich weer zal schikken in een meer constructieve rol naarmate de vraag op de oliemarkten weer aantrekt.