Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de nieuwe reeks van 'gedurfde' economische maatregelen van Argentinië verwelkomd. Het fonds, waaraan Argentinië 44 miljard dollar schuldig is, reageerde daarmee op de scherpe devaluatie van de peso en bezuinigingen op de staatsuitgaven die door de Argentijnse minister van Economie Luis Caputo werden aangekondigd.
"Deze gedurfde eerste acties zijn erop gericht de overheidsfinanciën aanzienlijk te verbeteren op een manier die de meest kwetsbaren in de samenleving beschermt en het valutabeleid versterkt", aldus het IMF in een verklaring. De maatregelen zullen volgens het IMF helpen de economie te stabiliseren en de basis te leggen voor een duurzamere en door de particuliere sector geleide groei van het Zuid-Amerikaanse land.
Caputo zei dinsdag in zijn eerste televisietoespraak dat Argentinië door zijn verslaving aan schulden in de huidige slechte economische situatie is terechtgekomen en dat het enige medicijn een shockbehandeling is. "Er is geen geld meer", zei Caputo herhaaldelijk in de opgenomen videotoespraak. Hij herhaalde daarmee de woorden die de nieuwe president Javier Milei afgelopen zondag uitsprak bij zijn beëdiging.
Caputo schetste tien maatregelen die bedoeld zijn om de economie een schok te geven, waaronder een devaluatie ofwel waardedaling van 54 procent van de officiële wisselkoers van de peso. Ook moeten de overheidsuitgaven worden teruggedrongen. Dat wil hij onder meer doen door het aantal ministeries te halveren, minder geld aan de provincies te geven, openbare werken op te schorten en subsidies terug te draaien.
De totale bezuinigingen zullen 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen, zei een hoge regeringsfunctionaris later. Het doel van de nieuwe regering is om volgend jaar het primaire begrotingstekort weg te werken, waarbij geen rekening wordt gehouden met rentebetalingen.
Argentinië kampt al jaren met een torenhoge inflatie, die nu 140 procent bedraagt, en een forse koersdruk op de peso. Het land heeft jarenlang geprobeerd de daling van de peso te vertragen door middel van valutacontroles en importbeperkingen, in een vergeefse poging de slinkende reserves van buitenlandse valuta te beschermen. Met de nu aangekondigde devaluatie hoopt de nieuwe regering de economie te ondersteunen. De waardedaling van de munt maakt Argentijnse producten in het buitenland goedkoper, wat de export stimuleert. De import wordt daarentegen duurder.