WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet iets meer economische groei in Nederland en wereldwijd dan eerder geraamd. Wel zijn deskundigen van de VN-organisatie voor financiële stabiliteit in een nieuw rapport somberder over de economie van de eurozone.
Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,6 procent groeit en volgend jaar met 1,8 procent. In oktober voorspelde het fonds voor Nederland nog plussen van 1,6 en 1,7 procent. Onze open economie profiteert mede van de groei van de wereldeconomie. Die gaat zowel dit jaar als volgend jaar 3,3 procent vooruit, denkt het IMF. Dat betekent dat de voorspelling voor 2025 met 0,1 procentpunt is opgeschroefd.
"Hoewel de vooruitzichten voor de wereldwijde groei grotendeels ongewijzigd zijn ten opzichte van oktober, worden de verschillen tussen landen groter", zegt IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. Vooral de vooruitzichten voor de Verenigde Staten verbeteren. 's Werelds grootste economie groeit dit jaar waarschijnlijk met 2,7 procent, een opwaartse bijstelling van een half procentpunt.
Donald Trump
Daarentegen gaat het in Duitsland dit jaar naar verwachting een half procentpunt slechter dan eerder voorzien. Duitsland kende in 2023 en 2024 al economische krimp. Voor 2025 voorziet het IMF slechts een beperkt herstel van 0,3 procent. Ook de raming voor Frankrijk is verlaagd. Voor de eurozone als geheel lijkt er niet meer in te zitten dan 1 procent groei dit jaar en 1,4 procent volgend jaar.
Volgens Gourinchas ondervindt het eurogebied aanhoudende tegenwind vooral in de industrie. Ook is het consumentenvertrouwen hier laag terwijl de inflatie daalt, maar in sommige landen hoog blijft. De econoom wijst er verder op dat de Europese gasprijzen ongeveer vijf keer zo hoog zijn als in de VS en ongeveer twee keer zo hoog als voor de coronapandemie.
De naam Donald Trump komt in het commentaar van Gourinchas niet voor. Wel zijn de ramingen door onzekerheid omgeven, omdat niet duidelijk is wat zijn beleid precies gaat zijn. De econoom sluit niet uit dat een nieuwe golf aan importheffingen tot meer handelsconflicten leidt. Belastingverlagingen in de VS zouden de groei kunnen stimuleren, maar ook de inflatie weer kunnen opdrijven. Versoepeling van bijvoorbeeld bankenregels zou de economie gevoeliger kunnen maken voor mogelijke financiële schokken.