IMF waarschuwt dat handelsbarrières tegen China veel geld kosten

19 nov 2022, 11:28 Zakelijk
imf waarschuwt dat handelsbarrieres tegen china veel geld kosten
ANP

De opkomst van handelsbarrières tegen China en andere landen zou de wereldeconomie 1400 miljard dollar kunnen kosten, bovenop de ernstige schade die is aangericht door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) becijferd.

"Wat ik hoop te zien, is een ommekeer in de blokkades richting China", vertelde de Bulgaarse zaterdag tegen Bloomberg Television in een interview in Bangkok. "De wereld gaat 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verliezen, alleen al vanwege de verdeeldheid die ons in twee handelsblokken kan splitsen. Dit is 1,4 biljoen dollar."

De IMF-baas is in Thailand vanwege een economische top voor landen uit Azië en het Pacifisch gebied. Voor landen daar zou de economische schade van de versnippering van de wereldeconomie mogelijk meer dan twee keer zo groot kunnen uitpakken als gemiddeld. Daar zou een verlies van meer dan 3 procent van het bbp op het spel staan, aldus Georgieva.

De protectionistische opstelling van het Westen tegen China is al de hele week een groot gespreksonderwerp in Azië. Dinsdag waarschuwde de Chinese president Xi Jinping premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali nog voor het gevaar van het 'ontkoppelen' van de economieën van China en Europa. Europese landen worden door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren.

De discussie blijft actueel. Persbureau Reuters meldde zaterdag op basis van een ingezien document dat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan aangescherpte regels voor bedrijven die erg afhankelijk zijn van China. Zij zouden dan meer informatie aan de autoriteiten moeten tonen en mogelijks zelfs bepaalde stresstests moeten uitvoeren. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet reageren. Het plan zou ook nog door andere ministeries moeten worden goedgekeurd. Een definitief besluit wordt daarom pas begin volgend jaar verwacht