De oorlog in Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde versplintering waarbij decennia van integratie en het opbouwen van economische banden kunnen worden tenietgedaan. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook rept van een wereld die armer en gevaarlijker wordt. De versplintering zou iedereen kunnen raken, van de fabrieksarbeider tot de hoogst betaalde professionals.
Volgens IMF-topvrouw Kristalina Georgieva moeten landen hun handelsbarrières verlagen om ervoor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan aan belangrijke grondstoffen. Ook zou dat helpen bij het tegengaan van de inflatie. Zeker nu tientallen landen de handel in voedsel, energie en andere belangrijke grondstoffen hebben beperkt, aldus de Bulgaarse.
Georgieva deed haar inzichten uit de doeken in een blogpost, voorafgaand aan het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos dat deze week wordt gehouden. Ze schreef de post samen met Gita Gopinath, adjunct-directeur van het fonds, en Ceyla Pazarbasioglu, het hoofd van de afdeling strategie, beleid en evaluatie.
Volgens de opstellers moeten landen kijken of ze hun bevoorradingsketen kunnen diversifiëren om deze veilig te stellen en productieverliezen in te dammen. De G20, de groep van grootste economieën, zou ook werk moeten maken van het herstructureren van de schulden, zo valt te lezen.
Verder stellen de beleidsmakers dat grensoverschrijdende betalingssystemen moeten worden gemoderniseerd. Landen zouden moeten samenwerken om een openbaar digitaal platform te creëren voor het afhandelen van overboekingen. Dat zou helpen de kosten te verlagen en de veiligheid te verbeteren. Ook zouden landen moeten samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken.